Eind 2015 waren de 62 rijkste miljardairs op aarde even rijk als de 3,5 miljard armste mensen. Voor het eerst in de geschiedenis is de top 1% ook rijker dan de rest. De rijken slagen er dus in om steeds rijker te worden terwijl de rest ter plaatse blijft trappelen. Hoe doen ze dat en wat kunnen we daaruit leren?
Het werd op onze blog al meermaals aangehaald dat rijke mensen een andere manier van denken hebben. Dit zorgt ervoor dat ze veel meer geld hebben dan de rest. Maar dit zorgt er ook voor dat ze steeds rijker worden waardoor de kloof met de middenklasse alleen maar groter wordt.
De unieke manier van denken is ook van toepassing op de financiële situatie van de miljonairs. Ze werden er niet alleen rijk mee, ze worden ook nog steeds rijker. Dit zijn enkele tips om in de voetsporen te treden van de rijke mensen.
# 1. Ze zijn niet impulsief
Hoe dikwijls koop je niet iets impulsiefs? Loop maar eens door een Ikea zonder een impulsaankoop te doen, of surfen op bol.com. Rijke mensen worden rijker omdat ze hun impulsen kunnen beheersen. Ze verzetten zich tegen het korte termijn gevoel van een impulsaankoop ten voordele van lange termijn bevrediging.
# 2. Ze kennen het verschil tussen willen en nodig hebben
We hebben allemaal momenten waarop we iets nieuws willen, een nieuw huis, nieuwe kleren, een nieuwe auto, een nieuwe iPhone, … maar hebben we dat echt nodig? De meeste mensen kopen iets omdat ze dat willen, niet omdat ze dat nodig hebben.
# 3. Focus op lange termijn
Lange termijn doelstelling zijn perfect voor motivatie en focus. Ze stellen je in staat om verder te kijken dan het huidige moment en zetten alles in perspectief. Lange termijn doelstelling hebben minstens een termijn van 1 tot 5 jaar. Wat je dagelijks doet, moet in teken staan van je lange termijn doelstellingen. Als dit niet het geval is, moet je de doelstellingen aanpassen.
# 4. Ze hebben meerdere inkomsten
Miljonairs hebben gemiddeld 3 verschillende inkomstenbronnen. Ze weten als geen ander dat er altijd een bepaalde inkomstenstroom kan opdrogen. Meerdere inkomsten stelt hen in staat sneller te herstellen van een tegenslag.
# 5. Ze automatiseren beleggingen
Rijke mensen beleggen op regelmatige tijdstippen zodat het zelfs een gewoonte geworden is. Op die manier worden beleggingen een extra inkomstenbron en maken ze gebruik van de financiële markten om hun fortuin te vergroten.
# 6. Ze volgen een budget
Rijke mensen weten precies hoeveel geld ze binnen krijgen en hoeveel geld ze uitgeven. Op die manier kunnen ze hun uitgaven in kaart brengen en ervoor zorgen dat ze geen onnodige kosten maken. Ze weten wat er met hun geld gebeurt in plaats dat ze zich afvragen waar het gebleven is.
# 7. Ze leven onder hun stand
Onder je stand leven wil niet zeggen dat je moet leven als een monnik maar wel dat je minder geld uitgeeft dan je binnen krijgt. Zuinig zijn is totaal iets anders dan gierig, door zuinig te leven geef je je financiële gezondheid voldoende adem.
# 8. Ze maken opofferingen
Miljonairs maken opofferingen op korte termijn om hun doelen op lange termijn sneller te bereiken.
# 9. Ze maken geen schulden
Als je niet het geld hebt om iets te kopen, wil dat zeggen dat je het niet kunt veroorloven. Rijke mensen vermijden zo veel mogelijk schulden. Ook al staat de rente nog zo laag, wie schulden maakt betaalt uiteindelijk veel meer terug dan het oorspronkelijke bedrag. Dan kan je er beter voor sparen.
# 10. Ze vragen financieel advies
Miljonairs kennen hun sterktes maar ook hun zwaktes. In plaats van tijd en geld te spenderen aan hun zwaktes, vragen ze hulp en concentreren ze zich op wat ze wel goed kunnen. Vooral financieel advies maakt het vermogen van rijke mensen sterker.
# 11. Ze beleggen alleen in wat ze begrijpen
Warren Buffett en Peter Lynch zijn bekende beleggers met het motto “invest in what you know.” Rijke mensen hebben deze strategie omarmt. Door alleen te beleggen in wat je kent, weet je de voor- en nadelen, ken je de gevaren en opportuniteiten.
Bron: Entrepreneur