Nike schoenen

Nike is een van de grootste succesverhalen uit de geschiedenis van de aandelenmarkt. Aandeelhouders van het eerste uur zijn nu multimiljonair. Maar net zoals dat bij elke succesvolle onderneming het geval was, kwam het succes bij Nike ook niet zonder slag of stoot.

Op het internet zijn verschillende feiten over Nike te vinden. We hebben een mooie samenvatting gemaakt over de fantastische geschiedenis van het sportmerk.

-1. Nike werd opgericht in 1964 als ‘Blue Ribbon Sports’. Het opereerde in eerste instantie als verdeler van de Japanse schoenenproducent Onitsuka Tiger (nu gekend als Asics). Pas in 1971 veranderde de naam naar Nike.

-2. Nike werd opgericht door Bowerman (een atletiekcoach) en Phil Knight (een atleet) met slechts $1.200 op de bankrekening.

-3. Oorspronkelijk zou men bij de naamsverandering in 1971 kiezen voor ‘Dimension 6’. Uiteindelijk kwam de eerste werknemer, Jeff Johnson, met het voorstel van Nike. Nike (nai-kee uitgesproken) is de Griekse godin van de overwinning.

-4. De eerste zelfgemaakte schoenen van Nike werden geproduceerd met een wafelijzer. Bowerman kwam met het idee om groeven in de schoenzolen te maken tijdens een wafelbak. Deze groeven zorgen voor een betere grip. In 1974 vroeg Nike een patent aan voor de “Nike Waffle Trainer,”.

-5. Het logo van Nike werd ontworpen door een student, Carolyn Davidson, voor $35. Later zou ze aandelen van Nike ontvangen die nu meer dan €700.000 waard zijn.

Nike grafiek

-6. De slogan ‘Just Do It’ was geïnspireerd op basis van de woorden ‘let’s do it’ van seriemoordenaar Gary Gilmore, vlak voor zijn executie.

-7. De eerste ‘Just Do It’ campagne werd in 1988 gelanceerd. In de advertentie is Walt Stack te zien, een 80-jarige icoon in de atletiekwereld.

-8. Hoewel Michael Jordan al sinds 2003 geen basketbal meer speelt, verdient hij nog steeds zo’n $60 miljoen per jaar aan royalty’s van Nike. Zo is hij nog steeds de best betaalde atleet bij Nike.

-9. De Roemeense tennisspeler Ilie Nastase was de eerste atleet die een sponsordeal tekende bij Nike, in 1972.

-10. In 1987 lanceerde Nike de ‘Air Max’ campagne met een soundtrack van The Beatles. Dit was de eerste keer dat een liedje van The Beatles gebruikt werd in een reclamespot.

Nike Store

-11. De grootste Nike winkel ter wereld bevindt zich niet in de Verenigde Staten, maar in Londen. Het koste £10,50 miljoen om te bouwen en heeft een oppervlakte van bijna 13.000 m².

Bron: Business Insider