geheim van beleggen

Beleggen in dividendaandelen heeft talloze voordelen. Het zorgt voor een focus op lange termijn, het draagt bij aan een goede nachtrust, je ontvangt een extra inkomen, … en zo kunnen we nog wel een tijdje verder gaan. Maar dividendaandelen hebben ook enkele geheimen die maar weinig beleggers kennen. We gaan er vandaag twee uit de doeken doen.

Let wel op, want dit lezen kan je mening over de aandelenmarkt totaal veranderen. Eens je dit snapt, zal je begrijpen waarom geen enkele succesvolle belegger zonder dividendaandelen kan.

Schrijf je hier in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen Dividend

Geheim 1: Met het dividend daalt de beurskoers niet

Dit zal voor veel beleggers vreemd in de oren klinken. Maar toch is het waar.

Wanneer een aandeel ex-dividend gaat, trekt men ’s morgens voor de opening van de beurs het bedrag van het dividend van de beurskoers af. Bijvoorbeeld: Een aandeel eindigt de dag aan €60 en betaalt ’s anderendaags €5 dividend, dan zal de beurskoers openen op €55.

Een alerte belegger merkt meteen op dat de beurskoers wél daalt na de betaling van het dividend. Maar je moet verder leren kijken dan je beleggersneus lang is.

Op langere termijn is er namelijk niets van te merken van een dividenduitkering. Meestal incasseren beleggers het dividend en in de uren of dagen daarna maakt de beurskoers dit verschil weer goed.

Deze grafiek van een positie in het Groei Dividend Rapport is daar de beste illustratie van.

imageedit_3_8947841875

Kan jij zien waar het dividend de beurskoers doet dalen?

De laatste 10 jaar steeg de beurskoers van 15 dollar naar 48 dollar. Ondertussen werd er ieder kwartaal, of zo’n 40 keer, dividend uitgekeerd.

Wie zegt dat het dividend de beurskoers doet dalen, heeft duidelijk nog nooit een grafiek op lange termijn bekeken. Maar het geld steekt wel in de zakken van de geduldige belegger.

Geheim 2: Het speciaal dividend

Sommige bedrijven keren niet alleen een gewoon dividend uit, maar ook een speciaal dividend. Een speciaal dividend is een ‘eenmalige’ uitkering terwijl het normale dividend een doorlopend karakter kent.

We zetten eenmalige tussen aanhalingstekens omdat sommige bedrijven er een traditie van maken om ieder jaar een ‘eenmalig’ dividend uit te keren.

Dit is misschien wel een van de grootste geheimen van de beurs. Heel vaak hoor of lees je er niets over, maar de impact kan enorm zijn.

Dit zijn bijvoorbeeld de gegevens van een andere positie in het Groei Dividend Rapport.

imageedit_8_2025625091

Op het eerst zich zou je zeggen dat het bedrijf geen onaardig dividend uitkeert van 3,52%. Maar aandeelhouders kregen recent een speciaal dividend van nog eens 1,20 dollar. Zo ligt het werkelijk dividendrendement niet op 3,52% maar op 6,22%. Dat is al een stuk aantrekkelijker.

Deze 2 geheimen kunnen een enorm verschil maken in het rendement van een aandelenportefeuille. Het dividend en speciaal dividend hebben geen effect op de beurskoers, maar je ontvangt wel een lekker (extra) inkomen.

Iemand die enkel naar de beurskoers kijkt, ziet dit allemaal over het hoofd.