Veel geld besparen

In plaats van iedere dag te besparen op kleine dingen, is het veel beter om een paar keer te besparen op grote dingen. Dat zegt James Altucher, de man die gespecialiseerd is om de mensen de andere kant van de medaille te laten zien. Hij vraagt zich dan ook af waarom niet meer mensen deze 2 ‘onnatuurlijke’ beslissingen nemen.

Mensen klagen en zagen nogal snel dat ze te weinig geld hebben, maar ze nemen wel 2 beslissingen die hen ontzettend veel geld kosten, zegt Altucher. Door deze 2 stappen niet te nemen, kan je honderdduizenden euros besparen.

# 1. Koop geen huis

Er komen heel wat kosten kijken bij de aankoop van een huis. Het bedrag dat je zelf moet ophoesten, is bijvoorbeeld al een bedrag dat je decennia blokkeert. Stel dat je vandaag de keuze krijgt om €50.000 te beleggen gedurende 30 jaar aan 2% rendement. Zou jij dat doen? Veel mensen zouden hiervoor passen, en toch is dat wat ze doen met het bedrag dat ze zelf betalen voor een huis.

Naast het eigen geld dat voor decennia van je rekening verdwijnt, zijn er nog kosten die bij de aankoop horen, zoals notariskosten. Dat is geld dat voorgoed weg is. En dan zijn er ook nog de onderhoudskosten aan een huis. In de periode dat je daar woont, loopt dat al snel op in de 10-duizenden euro’s. Dat zijn 10-duizenden euro’s die voor de verhuurder zijn of die je niet maakt indien je zou huren.

Zo kom je toch al snel aan zo’n 100.000 euro dat je kan beleggen aan een gemiddelde opbrengst van 5% à 8%.

# 2. Laat je kinderen niet verder studeren

Het is moeilijk om als ouder ‘nee’ te zeggen wanneer je kind verder wil studeren. Hogere studies zijn ontzettend duur en er is geen garantie dat je kind er iets mee gaat doen. Bepaalde studies vereisen natuurlijk wel een diploma, zoals dokter, wetenschapper, laborant, advocaat, … maar er zijn tegenwoordig veel en voldoende jobs te vinden waar geen diploma voor nodig is.

De mogelijkheden om online te leren zijn tegenwoordig ook immens. Er zijn zelfs universitaire studies beschikbaar. Steeds meer jobs zullen in de toekomst bestaan uit freelancers waar je geen hogere studies voor nodig hebt.

Bron: CNBC