BlackBerry

Dit is het officiële einde van een tijdperk. In het 4e kwartaal 2016 werden er wereldwijd meer dan 432 miljoen smartphones verkocht. Volgens onderzoeksfirma Gartner lag het wereldwijde marktaandeel van BlackBerry met zijn eigen besturingssysteem voor het eerst onder 0,0%.

Het Canadese BlackBerry was ooit dé smartphone producent van de wereld. Het eigen beveiligde besturingssysteem, het toetsenbord en de mogelijkheden om te mailen bezorgde het bedrijf naam en faam in de professionele zakenwereld.

Maar in het 4e kwartaal 2016 zakte de verkoopcijfers naar een dieptepunt van 207.900 toestellen. Hierdoor heeft het bedrijf een marktaandeel van 0,0481% of minder dan 1 procentpunt.

Marktaandeel smartphones Q4 16

Er werden eind vorig jaar maar liefst 352,7 miljoen Android smartphones verkocht. Google haalt hiermee een marktaandeel van 81,7%. Apple verkocht 77 miljoen iPhones waardoor het marktaandeel van iOS 17,9% bedraagt. Er werden net iets meer dan 1 miljoen Windows-phones van Microsoft verkocht. Het haalt slechts 0,3% marktaandeel.

Het eens zo machtige ecosysteem van BlackBerry is hiermee officieel dood en begraven.

Het aandeel BlackBerry volgt de verkoopcijfers

BlackBerry

BlackBerry bracht in 2016 geen enkel toestel op de markt met zijn eigen BB10 besturingssysteem. Toch vindt de top van het bedrijf dat ze nog steeds een trouwe aanhang hebben in de bedrijfswereld en bij diverse overheden.

Android bereikt een massa maar is gratis, Apple houdt zijn ecosysteem duur met hoge marges, maar haalt er een maximale winst uit. BlackBerry blijft achter met lege handen. Dat is dan ook duidelijk te zien aan de beurskoers.

Bron: Business Insider

Update: Statement namens BlackBerry:

“Zoals eerder op grote schaal is gecommuniceerd, is de huidige strategie van BlackBerry gericht op het aanbieden van de nieuwste software voor ondernemingen en apparaten. Met deze shift naar software, is BlackBerry afgestapt van het ontwikkelen van hardware en richten we ons op een licentiemodel waarbij verschillende partners hardware ontwikkelen en het BlackBerry-merk distribueren en verkopen. We zijn erg enthousiast over de nieuwe BlackBerry branded smartphones die onze licentiepartners – TCL, BB Merah Putih en Optiemus – binnenkort zullen introduceren.”