De aandelenmarkt

We hadden nog maar net geschreven dat het van 11 oktober 2016 geleden was dat de Dow Jones én de S&P 500 op een dag meer dan 1% daalden, of de reeks is alweer voorbij. De technologiebeurs Nasdaq verloor gisteren zelfs bijna 2%. Beleggers vluchten opnieuw richting obligaties waar de rente daalde naar 2,4% voor de US Treasury. Wat is er aan de hand?

De voornaamste verliezers gisteren waren de Amerikaanse bankaandelen. De sector daalde 2,9% en staat de laatste week al op een verlies van 5%. Het ziet er dan ook naar uit dat de Amerikaanse aandelenmarkt een trend volgt die werd ingezet na de beslissing van de Federal Reserve afgelopen week.

Er zijn momenteel 2 trends:

-1. De zwakte van de Amerikaanse dollar. De greenback staat 2% lager sinds de rentebeslissing.

-2. De daling van de obligatierentes. De US Treasury daalde de afgelopen week van 2,6% naar 2,4%.

Daarnaast lijkt de huidige verkoop een indicatie te zijn dat beleggers een beetje vertrouwen verliezen in president Donald Trump. Het ziet er naar uit dat het bij sommige beleggers doordringt dat de belastingverlagingen, de lossere regulering en de infrastructuurwerken er niet zo snel zullen komen als gehoopt.

Donderdag is er ook een stemming in de Verenigde Staten om Obamacare terug te draaien. Indien de Republikeinen deze stemming zouden verliezen – en dat is mogelijk-, zal dit alle andere hervormingen ook op de helling zetten.

Technische correctie

Technische correctie S&P 500

Anderzijds was het slechts een kwestie van tijd vooraleer de Amerikaanse aandelenmarkt een stapje terug moest zetten. De S&P 500 noteerde al 31 dagen in een overkochte situatie volgens Bespoke Investment Group. Dit was de 7e langste reeks en de 8e keer in de huidige stierenmarkt.

Een overkocht niveau is volgens B.I.G. wanneer de aandelenmarkt meer dan 1 standaarddeviatie afwijkt van het 50-daags gemiddelde. Een technische correctie kan dan niet lang uitblijven.

Bronnen: CNBC + Bespoke Investment Group