Vroeg op pensioen

Op pensioen gaan op je 65e, het lijkt ver weg en toch veel te lang werken. Maar op je 65e op pensioen gaan, betekent ook dat je voldoende geld aan de kant moet zetten. Wil je vroeger op pensioen, dan zal je een serieuze inspanning moeten leveren. Daar hebben de meeste mensen wat hulp voor nodig.

Wie deze 20 tips volgt, zal in zijn leven voldoende geld hebben om vóór zijn/haar 65e op pensioen te gaan.

-1. Begin NU. Hoe langer je wacht met sparen en beleggen, hoe moeilijker het wordt.

-2. Blijf financieel gezond. Je moet een gezonde relatie hebben met je geld. Dit wil onder andere zeggen dat je minder geld uitgeeft dan je verdient.

-3. Betaal jezelf. Naast je rekeningen is het ook belangrijk om jezelf te betalen. Spaar niet wat er over blijft na je uitgaven, maar geef uit wat er over blijft na jouw geld te sparen.

-4. Leg een noodfonds aan. Zet geld aan de kant om onverwachte kosten op te vangen.

-5. Beleg op de aandelenmarkt. Met spaargeld alleen kom je er niet. Je kan best een gemiddeld jaarlijks rendement bekomen van zo’n 10% om je vermogen op te bouwen. Daar heb je de aandelenmarkt voor nodig.

Schrijf je in op de Gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen

-6. Schuw het risico niet. De financiële crisis heeft laten zien dat risico’s nemen gevaarlijk is. Toch moet je risico’s durven nemen om dat extra rendement te behalen dat je nodig hebt.

-7. Diversifieer. Leg niet al je eieren in hetzelfde mandje.

-8. Pas je levensstijl niet aan. Het is niet omdat je meer gaat verdienen dat je ook meer moet uitgeven. Gebruik die extra inkomsten om een hefboom te creëren voor je beleggingen.

-9. Controleer. Automatiseren is goed, maar controleer ook regelmatig. Zowel je beleggingen als je budget moeten van tijd tot tijd een check up krijgen.

-10. Durf advies vragen. Je kan niet alles doen en je weet niet alles beter dan een ander. Laat je helpen in die gebieden waar je niet goed in bent en focus op hetgeen je wel goed kan.

De Game-Changer checklist: Hoe ontdek je een aandeel voor al de rest

-11. Verhoog je salaris. Hoe hoger je salaris, hoe meer je kan verdienen. Durf je salaris onderhandelen, je zal er lang de vruchten van plukken.

-12. Maak een plan B. Je levensstijl is goed, maar zorg dat je ook een plan B hebt waarbij je een levensstijl hebt waarop je kan terugvallen in mindere tijden.

-13. Verkoop wat je niet nodig hebt.

-14. Geef niet te veel geld uit aan een auto.

-15. Maak geen onnodige schulden. De kracht van samengestelde interest werkt bij schulden in je nadeel, bij investeringen in je voordeel.

Gratis Gids: De 5 belangrijkste stappen om Rijk te worden

-16. Zorg voor juiste verzekeringen. Verzekeringen zijn een noodzakelijk kwaad. Ze beschermen jouw vermogen voor onverwachte gebeurtenissen die altijd en overal kunnen voorvallen.

-17. Leef gezond. Hoe gezonder je leeft, hoe minder je moet betalen aan medische zorgen en hoe meer energie je hebt om geld te verdienen.

-18. Stel prioriteiten. Geld sparen of meer verdienen? Sparen voor je kinderen of op vakantie gaan? Een nieuwe tv of een extra aandeel kopen? Stel duidelijke prioriteiten.

19. Leer bij. Zorg dat je evolueert naar een betere versie van jezelf. Alleen jij kan doen wat nodig is. Wanneer jij meer weet, kan jij jezelf beter maken. Blijf altijd leren.

-20. Koop niet zomaar een huis. Een huis kopen is een zeer kostelijke aangelegenheid en is niet voor iedereen de beste optie.

Bron: MarketWatch