2016 gaat de geschiedenisboeken in als hét jaar van de doorbraak voor de marihuana-industrie. De softdrug timmert al jaren aan legalisering en vorig jaar werden er grote stappen gezet, voornamelijk in de Verenigde Staten. Een overzicht van deze hoopvolle evolutie.
Zoals de lezers van Slim Beleggen weten, volgen wij de marihuana-industrie op de voet. Niet alleen is dit een zeer interessante ontwikkeling, beleggers kunnen er ook fortuinen mee verdienen. Meer daarover lees je in het Marihuana Rapport.
Dat 2016 een sterk jaar was voor de sector, is nog zacht uitgedrukt.
Dit zijn de 5 hoofdpunten achter de prijsstijging van 2016:
-1. 8 november was niet alleen een hoogdag voor Donald Trump, maar ook voor de marihuanasector. 4 staten legaliseerde marihuana voor recreatief gebruik (waaronder Californië) en 3 bijkomende staten legaliseerde marihuana voor medisch gebruik. Enkel de inwoners van Arizona stemden tegen.
-2. In de staten Ohio en Pennsylvania werd marihuana voor medisch gebruik gelegaliseerd zonder referendum. Het is een sterk signaal wanneer de overheid zelf het initiatief neemt tot legalisering.
-3. In augustus oordeelde een rechtbank in de Verenigde Staten unaniem dat de federale overheid geen geld meer krijgt om gebruikers van marihuana te vervolgen. Op federaal niveau is marihuana nog steeds illegaal, maar het wordt sinds enkele maanden zo goed als gedoogd.
-4. Een 20-jarig durend onderzoek aan de Universiteit van California bracht aan het licht dat marihuana wel degelijk positieve effecten heeft op het genezingsproces bij bepaalde ziektes.
-5. Donald Tump! Hoewel Trump nog geen officieel standpunt heeft ingenomen en erom bekend staat wel eens van gedacht te veranderen, verklaarde hij tijdens zijn verkiezingscampagne om ‘100 %’ achter een legalisering van medische marihuana te staan.
De enige tegenslag voor de sector kwam van het DEA
Het Amerikaanse Drug Enforcement Agency besloot om de softdrug nog steeds te catalogeren als ‘Schedule 1’. Dit betekent dat het op Federaal niveau een illegale drug blijft. De Staten mogen er wel zelf nog over beslissen.
Wanneer het DEA marihuana zou catalogeren als ‘Schedule 2’, zou het officieel een aanvaard geneesmiddel zijn en zouden dokters marihuana over heel de Verenigde Staten mogen voorschrijven als een medicijn. Zover is het dus niet gekomen.
De beslissing kwam er met een nota dat er wel meer mogelijkheden komen om onderzoek te doen. Momenteel is er maar een officieel onderzoekslaboratorium. Dit wordt nu uitgebreid. Hoe meer onderzoek, hoe meer resultaten men kan voorleggen.
2017
Volgens onderzoeksbureau Cowen & Co zal de markt voor legale marihuana in de Verenigde Staten groeien naar $50 miljard tegen 2026. Net als in 2016 zal 2017 meer dan waarschijnlijk een volatiel jaar worden, maar met de nodige (sterke) groei.
Er zijn nog niet veel mogelijkheden om te beleggen in de marihuanasector. Maar dit zorgt wel voor uitzonderlijke kansen bij de winnaars van morgen.
Bron: Fool