(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent op 487,99  punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

“Positieve macro-data uit China zijn deels de reden van de groene borden op het Damrak”, aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus, eraan toevoegend dat dit werd versterkt door de Duitse inflatiecijfers.

De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in december in een hoger tempo is gestegen. De Chinese inkoopmanagersindex van Markit Economics bereikte in december een stand van 51,9, waar dit een maand eerder nog 50,9 was.

De Duitse werkloosheid is in december gedaald op maandbasis met 17.000. Het werkloosheidspercentage noteerde ongewijzigd op 6,0 procent. De Duitse consumentenprijzen stegen in december op jaarbasis met 1,7 procent. Op maandbasis was sprake van een stijging van 0,7 procent.

De twee publicaties leidden volgens Schutte tot een stijging van de grondstof- en olieprijzen en zal tevens de discussie tijdens de volgende beleidsvergadering van de ECB aanwakkeren over een mogelijke inperking van het obligatie opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank.

Een ander hoogtepunt van de handelsdag was volgens de beleggingsadviseur de beter dan verwachte Amerikaanse ISM-inkoopmanagersindex voor de industrie. De ISM-inkoopmanagersindex steeg van 53,2 in november naar 54,7 in december. Cijfers van Markit lieten eenzelfde beeld zien. Deze inkoopmanagersindex steeg van 54,1 in november naar 54,3 in december, het hoogste niveau in 21 maanden.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag tevens bekend dat de consumentenprijzen in Frankrijk in december op maandbasis minder zijn gestegen dan voorzien. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,3 procent en op jaarbasis met 0,6 procent.

De bedrijvigheid in de Britse industrie is in december in een flink hoger tempo gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 53,6 in november naar 56,1 in december.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,6 procent op 52,85 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,6 procent lager bewoog op 55,96 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0419. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0459 en bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag stond er een stand van 1,0469 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 3,2 procent, gevolgd door ING Groep met een winst van 2,5 procent. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was de sterkste daler met een verlies van 1,7 procent.

NN Group steeg 1,3 procent, na een koersdoelverlaging van ABN AMRO die deze neerwaarts bijstelde van 38,00 euro naar 36,50, na het meenemen van de verwachte kapitaalpositie van overnamedoelwit Delta Lloyd na het vierde kwartaal. ABN AMRO handhaafde het advies Kopen.  

Aegon rondde de overname van Cofunds met succes af. Het aandeel noteerde 1,6 procent hoger.  

Van de Midkap-fondsen was Aperam met een winst van 3,3  procent de sterkste stijger. BAM was een goede tweede met een winst van 1,4 procent, gevolg door Besi, dat 1,3 procent steeg.

Eurocommercial Properties was met een verlies van 2,6 procent de sterkste daler.

Bij de AScX-fondsen meldde Basic-Fit tevreden te zijn over de realisering van zijn groeiambities en vooral groei vooral in Frankrijk te blijven zoeken. Dit zei bestuursvoorzitter en oprichter René Moos van het sinds 10 juni 2016 op Euronext Amsterdam genoteerde fitnessbedrijf dinsdag tegen ABM Financial News. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Heijmans was de sterkste stijger onder de kleinere fondsen en won 4,3 procent. Sif Holding was de sterkste daler met een verlies van 0,8 procent.

Van de lokale fondsen rondde Verenigde Nederlandse Compagnie de overname van DGB Energie en De Groene Belangenbehartiger van DGB Groep af. Het aandeel verloor 1,9 procent.

Euronext bracht een bod van 510 miljoen euro uit op alle aandelen van het Franse clearingbedrijf Clearnet. Euronext maakte in december al bekend in exclusief gesprek te zijn over een overname van Clearnet.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.257,24 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.