New Nokia 3310 rood

De Nokia 3310 is een van de meest iconische telefoons uit de geschiedenis. Het definieerde een volledige generatie mobiele telefoons. Na 17 jaar krijgt de 3310 een nieuw, modern leven. Maar naast Nokia probeert ook BlackBerry een iconische comeback te maken.

Het Finse HMD Global, opgericht door ex-Nokia werknemers, heeft de intellectuele rechten om het oude Finse gsm-merk terug nieuwe leven in te blazen. Uit een rondvraag bleek dat de 3310 het beste toestel is dat Nokia ooit heeft gemaakt. Daarop ging het bedrijf aan de slag om het toestel naar de moderne wereld te brengen.

En het mag gezegd worden dat HMD Global mooi werk heeft verricht. Net als de oude 3310 zal de New Nokia 3310:

  • Een bijzonder sterke batterij hebben: 22 uur of zelfs een maand in standby
  • Een hele reeks nieuwe kleuren hebben waaronder het populaire navy blauw
  • Het iconische en populaire spelletje Snake erop hebben staan
  • Goedkoop zijn: €49

New Nokia 3310

Nokia’s originele 3310 verkocht meer dan 100 miljoen toestellen wereldwijd. Op dat moment was de Finse gsm-producent het populairste merk ter wereld. HMD Global heeft de moeilijke opdracht om de oude telefoon aantrekkelijk genoeg te maken voor de nieuwe wereld. Maar daar lijkt het alvast in te slagen.

Zo is er nu wel een toegang voor een hoofdtelefoon en een SD kaart slot voor muziek en foto’s, een 2 megapixel camera en FM radio. Maar er is bijvoorbeeld geen plaats voor apps zoals Facebook of Whatsapp.

Comeback van BlackBerry?

Naast Nokia was ook BlackBerry begin deze eeuw bijzonder populair. Maar net als de Finnen verdwenen de Canadezen ook naar de achtergrond. Het marktaandeel van BlackBerry met zijn eigen besturingssysteem bedraagt nu zelfs 0%. Toch werkt ook BlackBerry aan een comeback.

Het Chinese TCL Communications lanceerde een smartphone onder de BlackBerry naam met Android als besturingssysteem. De BlackBerry KEYone heeft net als de typische oude Blackberry een Qwertytoetsenbord, een 12 en 8 megapixel camera en fast charge waarbij de batterij in 36 minuten tot 50% oplaadt.

Volgens TCL kan dit toestel concurreren met Apple en Samsung op de professionele markt. Nadat de Canadezen hun merk BlackBerry verkochten aan TCL, legt het zich toe op software terwijl TCL de iconische klanten van weleer probeert terug te winnen.

Bronnen: CNBC, The Telegraph, CNBC

Foto: Mashable