Geen internet

Het is de periode van voorspellingen voor het nieuwe jaar. Maar 1 voorspelling valt dit jaar pas echt op. Chief information security officer James Carder van LogRhythm voorspelt namelijk dat het internet in 2017 volledig plat zal vallen. En de financiële markten zullen crashen wanneer dit gebeurt.

In 2016 zagen we al verschillende keren tot waar hackers in staat zijn. Maar dat is volgens James Carder enkel oefening geweest. Het waren testraketten in de oceaan.

In 2017, we’re going to see it hit big sometime, somewhere,” zei Carder. “If the internet goes down, financial markets will tank.”

Enkele maanden geleden was er een aanval op DynDNS waardoor grote sites zoals Twitter en Spotify verschillende uren offline waren. Wanneer hackers kunnen aantonen dat ze grote sites voor verschillende uren offline kunnen halen en een groot deel van het internet kunnen plat leggen, kunnen ze ook een 24 uur durende aanval uitvoeren.

Lees ook: Slechts 14 mensen en 7 sleutels controleren het wereldwijde internet

Fake news zal het medialandschap veranderen

James Carder heeft nog meer voorspellingen.

Ook het probleem van ‘fake news’ zal alleen maar toenemen, zegt Carder. De media invloeden beginnen te verschuiven van grote mediabedrijven naar sociale mediabedrijven. Dat zullen de grote mediabedrijven niet zomaar laten gebeuren. Ze zullen het gebeuren rond ‘fake news’ aangrijpen om meer controle te krijgen in het medialandschap.

Hackers zullen, in naam van de vrije meningsuiting, enkele grote mediabedrijven omduwen als tegenreactie.

Ten slotte ziet Carder ook meer problemen met mobiele toestellen, deze zijn nog veel te weinig beveiligd. Hackers kunnen data stelen van mobiele toestellen zonder dat de gebruiker het weet. Ze kunnen dan ‘losgeld’ vragen of ze wissen alle foto’s of gegevens van de mobiele toestellen.

Aangezien veel mobiele toestellen met elkaar verbonden zijn, kan het virus zich ook snel verspreiden.

Bron: Business Insider