CanadaShellStation4

Grote namen in de olie-industrie kunnen in 2017 een bijzonder sterke comeback maken. Investeringen die werden gedaan voor de oliecrash komen nu op kruissnelheid. Terwijl de kosten van deze investeringen wegvallen, stijgen de opbrengsten door de hogere olieprijs. Dat noemt men ‘a sweet spot’.

De 7 grootste oliebedrijven zullen hun productie dit jaar met 398.000 vaten per dag optrekken. Dat is het meeste sinds 2010. Volgend jaar zal de productie nog meer toenemen, naar schatting zelfs met 670.000 vaten per dag.

productiestijging grote oliebedrijven

Grote oliebedrijven verhogen hun budgetten voor nieuwe vondsten niet. In plaats daarvan profiteren ze juist van een nieuwe investeringscyclus die begon toen de olieprijs nog boven $100 stond, enkele jaren geleden. Wanneer deze kosten wegvallen, kunnen bedrijven zoals Royal Dutch Shell hun winsten maximaliseren.

Volgens analisten bij Sanford C. Bernstein moeten de grote oliebedrijven zelfs geen geld meer lenen om het dividend uit te betalen indien de olieprijs boven $50 per vat blijft.

Gigantische projecten

Een groot deel van de productiestijging komt van gigantische offshore projecten die aan het begin van deze eeuw werden goedgekeurd. Deze projecten zijn zo groot dat het moeilijk is om ze nog af te zetten eens ze gestart zijn.

Vooral Chevron en Shell zullen hun productie in 2017 fors zien stijgen. Chevron ziet het Gorgon liquefied natural gas project in Australië online gaan en Shell het Kashagan veld in Kazachstan.

productiestijging Shell

Lage olieprijs pas over enkele jaren een probleem

Het volgende probleem stelt zich mogelijk wel in de jaren 2019 – 2020. Door de lage olieprijs van de laatste jaren werden veel projecten bevroren of geannuleerd. Dat zal zich vanaf het volgende decennium laten voelen.

Maar tot die tijd zullen de grote oliebedrijven de winsten beginnen binnenrijven van de investeringen die werden gemaakt aan het begin van deze eeuw. Hogere productie in combinatie met minder kosten kunnen voor vuurwerk zorgen bij de winstcijfers van deze bedrijven indien de olieprijs boven $50 per vat blijft.

Bron: Bloomberg

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>