speech barack obama

Nog enkele dagen en dat zit de 8 jaar durende ambtstermijn van Barack Obama als president van de Verenigde Staten erop. Obama werd de eerste zwarte Amerikaanse president. Hoewel Obama medeverantwoordelijk wordt geacht voor de opmars van Trump, kan men concluderen dat zijn afscheidsspeech was zoals zijn ambtstermijn: historisch.

Voor een publiek van 20.000 mensen gaf Obama zijn laatste speech in Chicago, waar het 8 jaar geleden allemaal begon. De toeschouwers scandeerden ‘four more years’ en er stroomden tranen wanneer Barack de First Lady, Michelle Obama, bedankte.

Obama gaf niet alleen een overzicht van zijn 2 ambtstermijnen, maar gaf ook een boodschap om vooruit te kijken:

“For every two steps forward, it often feels like we take one step back,” met een knipoog naar Trump. “The long sweep of America has been defined by forward motion, a constant widening of our founding creed to embrace all, and not just some.”

Barack Obama benadrukte dat hij de laatste 8 jaar de Verenigde Staten opnieuw stappen vooruit liet zetten, ondanks de sterke tegenwind van de Republikeinse Senaat. Er waren overwinningen met de nieuwe gezondheidszorg, het homohuwelijk, de redding van de auto-industrie en de hervorming van Wall Street.

De Verenigde Staten is een betere plaats dan 8 jaar geleden, zegt de aftredende president.

Barack Obama verwijst met bovenstaande uitspraak naar 6 opeenvolgende jaren van jobgroei en de verbeterde relaties met onder andere Cuba en Iran.

En toch verlaat Obama het Witte Huis zoals hij is gekomen: met optimisme en ambitie. Hij kijkt vooruit naar de opportuniteiten en de gevaren:

Faith in reason, and enterprise, and the primacy of right versus might, are what have allowed America to resist the lure of fascism and tyranny during the great depression.”

Obama steekt van wal tegen Trump, zonder zijn naam te noemen. Hij roept op om te vechten tegen extremisme, intolerantie, hokjesgeest en chauvinisme. Wanneer respect en vrijheid wordt bedreigd, neemt de kans op oorlog binnen en buiten de grenzen toe.

“So let’s be vigilant but not afraid.”

Lees hier de volledige speech …

Bron: Vanity Fair

Beleggen in Nederlandse en Belgische aandelen

Trading, Opties, snelle winst …

Beleggen in Fondsen en ETFs …

Beleggen in Dividendaandelen