Duncan Riach is een jonge self-made miljonair. Hij verdiende zijn fortuin via een technologie startup in Silicon Valley. Als jonge kerel was hij op zijn 27e al multimiljonair. En die rijkdom leerde hem het een en ander over geld. In tegenstelling tot je zou verwachten, heeft rijkdom ook verschillende nadelen.
Iedereen wil rijk worden. Maar wie rijk is, zal je vertellen dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Niet-rijke mensen zullen dan weer zeggen dat rijke mensen gemakkelijk praten hebben.
Daarom vertelt Duncan Riach wat hij leerde uit zijn rijkdom.
-1. Geld maakt niet gelukkig
Duncan Riach had het allemaal: veel geld, mooie huizen, gerespecteerd op zijn job, luxeauto’s, … en meer geld dan hij kon opdoen. Toch voelde hij zich niet voldaan. Hij dacht dat alle angsten wel zouden verdwijnen eens hij genoeg geld had. Maar dat was niet het geval. Eens alle basisbehoefte zijn ingevuld, zegt Riach, heeft het gevoel van geluk niets meer te maken met rijkdom.
Rijkdom kan zelfs de aandacht afleiden van echte problemen door dingen te kopen die je niet nodig hebt. Rijkdom creëert ook de angst om het geld weer te verliezen.
-2. Er is altijd iemand rijker dan jou
Hoe meer geld en dingen je hebt, hoe meer het opvalt dat iemand anders weer meer heeft. Zo krijg je steeds een gevoel dat je toch niet genoeg hebt. Er zal altijd ergens een mooier en duurder huis staan. Bij de mensen die je kent zal er altijd wel iemand met een mooiere auto rijden. Wanneer je jezelf daardoor laat beïnvloeden, zal je nooit beseffen hoe goed je het hebt.
-3. Luxe is verslavend
Volgens Mr Money Mustache is luxe een zwakte, volgens Riach is luxe verslavend. Luxeproducten zorgen er niet voor dat jij je goed voelt, het gebrek aan luxeproducten zorgt ervoor dat jij je slecht voelt. Hoe meer luxeproducenten je koopt, hoe duurder en exclusiever het volgende luxeproduct moet zijn om hetzelfde – kortstondige – gevoel van voldoening te schenken, net als drugs.
-4. De meeste mensen geloven niet in rijkdom
De hoeveelheid geld dat de meeste mensen hebben, komt vaak overeen met de hoeveelheid geld ze geloven dat ze kunnen verdienen. Geld staat voor vrijheid, controle, macht, overdracht, … Het wordt ons al van jongs af aan geleerd te zijn wat het is. Wie niet wordt opgevoed met rijkdom, zal het ook moeilijk krijgen om rijk te worden. Je moet geloven dat alles mogelijk is.
-5. Rijk zijn is een fulltime job
Er is een indruk dat veel geld hebben gelijk staat aan achterover leunen, ontspannen en genieten. Tot op een bepaald niveau klopt dit beeld, maar er schuilen ook enkele vervelende neveneffecten. Je moet je geld beheren, behouden en beschermen. Je moet je rijkdom verzekeren, je moet andere mensen je geld toevertrouwen. Je moet erover waken dat jouw rijkdom blijft. Dat is geen ontspannende bezigheid.
Bron: CNBC