Michael Katchen, een 29-jarige self-made miljonair, zegt dat veel jongeren per se een huis willen kopen. Maar dat is niet altijd een even goed idee. Je moet jezelf afvragen waarom en hoe je dat huis koopt. Is het waard om andere dingen op te offeren?

Veel jongeren werken hard om geld te sparen en een huis te kopen. Ze steken al hun geld in de voorafbetaling en de afbetaling van de lening, omdat het zo hoort. Ze willen met hun geld in de vastgoedmarkt omdat vastgoed een goede belegging is.

Maar veel jongeren komen er later achter dat ze daarvoor bijzonder veel moeten opofferen. Ze zien hun sociaal leven uiteenvallen, ze kunnen niet meer op vakantie, ze moeten iedere maand moeite doen om rond te komen. En dat allemaal omdat ze tientallen jaren een huis moeten afbetalen.

‘Dat is een bijzonder grote opoffering die jongeren maken’, zegt Michael Katchen. Een huis kopen is in dat geval een bijzonder slechte investering.

Investeren in vastgoed doe je niet door een huis te kopen

Katchen zelf verkocht in 2011 zijn bedrijf en werd zo miljonair. Hij richtte daarna Wealthsimple op, een investeringsfonds voor jongeren. Met Wealthsimple wil hij de Vanguard van de nieuwe generatie worden.

Zelf huurt Michael Katchen nog, niet omdat hij geen huis kan kopen maar omdat hij pas een huis koopt om in te wonen, niet als investering. Als investering is een gediversifieerde portefeuille beter dan een huis.

<< In 4 stappen een vastgoedmiljonair >>

Of je kan beter investeren in een vastgoedfonds als investering. Dan koop je ook vastgoed, maar zit je niet iedere maand gevangen aan een afbetaling om er op termijn winst mee te maken. Dan kan je investeren in vastgoed op je eigen tempo.

Bron: CNBC

Foto Credit: iStock