Financiële markt

19 oktober 1987 was een van de donkerste dagen uit de geschiedenis van de financiële markten. De Dow Jones daalde niet minder dan 23% op 1 dag. Uit die dag en vooral wat er daarna gebeurde kunnen we 3 belangrijke lessen trekken.

Een obligatiehandelaar op Wall Street verkocht op die bewuste maandag een obligatie met een coupon van 8,875% en een looptijd tot 2017 in de hoop de obligatie een kwart procent lager terug te kopen. Een minuut later zette de obligatiemarkt een bodem neer en sindsdien heeft ze niet meer omgekeken.

Langetermijnrentevoet Pimco

De handelaar gaf zo niet alleen een rendement van 8,875% gedurende meer dan 2 decennia op, hij zag ook een enorme kapitaalwinst aan zijn neus voorbij gaan. De handelaar verkocht zijn obligatie aan een prijs van 86. In 2003 piekte diezelfde obligatie op 158 om daarna enkel nog te dalen doordat obligaties steeds terug naar 100 evolueren op vervaldag.

Maar het belangrijkste is natuurlijk, wat kan je hier uit leren?

-1. Het is veel belangrijker om te focussen op lange termijn trends in plaats van korte termijn koersbewegingen. Dit is nog belangrijker op belangrijke kantelpunten.

-2. Obligaties gebruiken ter bescherming van aandelen is niets nieuw. (Al moet je wel opletten, wanneer centrale banken inflatie gaan bestrijden in plaats van deflatie, dan kunnen obligaties en aandelen wél in dezelfde richting bewegen)

-3. In 1987 liet de Federal Reserve het zware werk over aan de obligatie- en valutamarkt. Dit is een grote tegenstelling met vandaag waar de centrale banken denken al het werk te kunnen en moeten doen.

Conclusie: beleg met een visie op lange termijn, wees gedisciplineerd in het begrijpen van marktsignalen en gebruik tijd om een goede portefeuille op te bouwen.

Bron: Pimco