donkere wolken

De Chinese economie is de afgelopen twee jaar bedolven onder heel wat kritiek. Diversen hoofdeconomen hebben gewaarschuwd voor de ‘meltdown’ van de Chinese economie, maar deze daadwerkelijke oververhitting is op dit moment nog uitgebleven. Toch zijn er diverse zaken die de Chinese overheid kopzorgen weten te bezorgen.

Allereerst heeft de Chinese munt (Yuan) de afgelopen 6 maanden heel wat waarde moeten inleveren tegenover de Amerikaanse dollar. Dit maakt onder andere de import van olie duurder.

China moet deze 3 zaken zien op te lossen

Ten tweede heeft China te maken met een toenemende golf aan kapitaaluitstroom. Door de waarschuwingen over de Chinese economie kiezen heel wat buitenlandse investeerders er voor om het wat verder op te gaan zoeken.

china-probleem-economie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Societe Generale, is te zien dat de uitstroom van kapitaal de afgelopen maanden in een stroomversnelling is beland. Het probleem daarbij is dat de Chinese economie voor een aanzienlijk deel afhankelijk is van de buitenlandse investeringen.

Als laatste heeft de Chinese economie niet echt kunnen profiteren van de lagere waarde van de Yuan; de Chinese export is immers haast niet in waarde gestegen.

De Chinese overheid zou zich de komende tijd voornamelijk moeten bezighouden met de drie bovengenoemde zaken. Ondanks het feit dat de Chinese economie zich redelijk goed staande weet te houden, denken de buitenlandse investeerders daar heel anders over. Het vertrouwen zal dus terug hersteld moeten worden.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER