werkdag succesvolle mensen

Wanneer je hoort spreken over productiviteit, hoor je meestal wat je moet doen aan het begin van je werkdag. Maar wat als het succes van de ochtend bepaald wordt door wat je doet op het einde van de dag ervoor? Je kan 3 dingen doen die slechts 15 minuten van je tijd kosten waardoor je volgende dag veel productiever is.

Forbes sprak recent met Craig Ballantyne, auteur van ‘The Perfect Day Formula’. Hij sprak met duizenden ondernemers en CEO’s over de kracht van een succesvolle dag. Hij kwam tot de conclusie dat zeer succesvolle mensen niet alleen aan het begin van de dag hun productiviteit optimaliseren, maar ook op het einde.

Tegenwoordig focust iedereen zich op de productiviteit in de ochtend, maar niet iedereen heeft de biologische of praktische mogelijkheden om vroeg op te staan. Het goede nieuws is gelukkig dat succes niet alleen bepaald wordt door wat je ’s morgens doet, maar ook door wat je ’s avonds doet.

Succesvolle mensen zijn goed in 1 ding, heel de dag door: FOCUS! En dat begint al de dag ervoor.

Er zijn 3 belangrijke stappen die je ’s avonds kan ondernemen om de volgende dag een succes te maken én zonder verstrooiing kan genieten van je welverdiende avondrust. Zelfs een maandag wordt op die manier productief.

# 1. The Brain Dump

Wanneer je dit ’s morgens doet, mis je kostbare tijd die je had kunnen gebruiken om je belangrijkste taak af te werken.

Iedereen kent wel dat gevoel dat je hoofd ’s avonds nog vol zit met ideeën, afspraken, ToDo-lijstjes, … Dat is geen aangename toestand waarin je familie je wilt ontvangen. Niet alles draait om het werk, je moet ook tijd maken voor familie, vrienden en ontspanning.

Om van die gedachten af te geraken, neem je best een blad papier en schrijf je op wat je de volgende dag zeker niet mag vergeten. Noteer je ideeën, afspraken, wie je moet bellen/mailen, de projecten die je moet starten of afwerken, … Eens het op papier staat, is het uit je geheugen. Neem adem en ontspan.

When it’s time to work, it’s time to work and when it’s time to play, it’s time to play.

# 2. Organiseer

Na de Brain Dump is het tijd om te organiseren. Schrijf de 3 belangrijkste taken op die je de volgende dag moet doen. Het is belangrijk om deze lijst kort te houden, 3 is meer dan voldoende. Een te lange lijst zorgt enkel voor meer stress. Overschat jezelf niet, er duiken toch altijd onverwachte verplichtingen op.

Het is belangrijk om de focus te houden op wat écht belangrijk is. Wanneer je de To-Do lijst overlaadt met taken die minder belangrijk zijn, verlies je de focus. Leer ‘nee’ zeggen tegen minder belangrijke dingen.

The difference between successful and very successful people is that successful people say no to almost everything. – Warren Buffett

# 3. Effen het pad voor de ochtend

Het laatste stuk vergeten de meeste mensen. Er is niets zo moeilijk dan ’s morgens vanaf nul beginnen. Alles gaat veel beter wanneer je al een begin hebt. Neem enkele minuten de tijd om heel kort te schetsen wat je moet doen bij de 3 belangrijkste taken. Schrijf een paar zinnen of trefwoorden op waarmee je de volgende dag onmiddellijk mee aan de slag kan. Een paar aandachtspunten zijn voldoende, je moet het niet uitwerken, dat is voor morgen.

Bron: Forbes