Jeff_Bezos_and_Ash_Carter

Jeff Bezos, CEO van Amazon, bouwde eigenhandig zijn kleine online boekenhandel uit tot een van de grootste e-commerce bedrijven ter wereld. Hij investeert en revolutioneert al zijn halve leven de retail business. Dat maakte hem een van de 5 rijkste personen ter wereld. Hij deelt dan ook graag zijn tips om hetzelfde te bereiken.

Net als Warren Buffett schrijft ook Jeff Bezos ieder jaar een brief aan zijn aandeelhouders. En net als bij het Orakel van Omaha staan die brieven vol nuttige informatie. Amazon noteert al sinds 1998 op de aandelenmarkt en zijn succes is steeds gebaseerd op 3 onderdelen:

  • Bouw cultuur
  • Neem risico’s
  • Focus op de lange termijn

Amazon is momenteel een kleine $400 miljard waard, maar Chamath Palihapitiya – investeerder in durfkapitaal en een van Facebook’s eerste werknemers – verwacht dat Amazon binnen 10 jaar meer dan $3.000 miljard waard zal zijn.

Amazon is en blijft zo groot door 5 lessen die Jeff Bezos ons leerde doorheen de jaren als CEO van het bedrijf.

-1. Kijk naar de klant, niet de concurrentie

Bezos zegt dat, vooral technologie-, bedrijven in de eerste plaats naar de concurrentie kijken en dan proberen een beter product te maken. Maar de focus moet niet bij de concurrentie liggen, maar bij de klant. Wil je de concurrentie steeds een stap voor blijven, moet je aan jezelf denken.

-2. Neem risico’s om marktleider te worden

Amazon ondernam 3 pogingen vooraleer de zaken begonnen te lopen. Wanneer je 10% kans hebt op een winst van 100%, dan moet je die nemen – zegt Bezos. Falen en innovatie zijn met elkaar verbonden. Neem risico’s, wanneer het niet lukt, leer je er iets uit.

-3. Zorg dat je medewerkers denken als eigenaars

In 1998 had Amazon 614 medewerkers, nu meer dan 230.000 en het plant nog een extra 100.000 medewerkers aan te nemen. Een van de speerpunten bij nieuwe medewerkers is altijd een pakket aan aandelenopties bij Amazon. De groei van een bedrijf wordt mede bepaald door de mensen die worden aangenomen. Iedere medewerker moet het gevoel krijgen dat hij eigenaar is van het bedrijf.

-4. Bouw een cultuur dat bij de onderneming past

Amazon wil snel groeien en de kosten zo laag mogelijk houden. Het investeert al het geld dat er binnen komt waardoor het nog amper winst heeft gemaakt in de bijna 20 jarige geschiedenis als publiek genoteerd bedrijf. Dat is de cultuur van het bedrijf. Bezos beweert niet dat dit de beste strategie is, maar wel diegene die bij Amazon past. Bepaal wat voor jou belangrijk is, herhaal ze tot ze betekenis krijgen en een cultuur worden.

-5. Vermijd te veel bureaucratie

Volgens Bezos zijn er 2 soorten beslissingen: Type 1 beslissingen die enkel de top van het bedrijf mag nemen omdat ze onomkeerbaar zijn eens ze worden uitgevoerd. En Type 2 beslissingen die het bedrijf nog kan omkeren indien het fout loopt.

Type 2 beslissingen moeten snel genomen kunnen worden door individuen of kleine groepjes. Naarmate een bedrijf groeit, dreigt Type 1 steeds meer Type 2 over te nemen terwijl het net andersom moet zijn. Om te innoveren moet je beslissingskracht naar onder duwen in de organisatie.

Bron: CNBC