13 jaar geleden lanceerde een 19-jarige nobele onbekende de website “thefacebook.com”. Vandaag is Mark Zuckerberg 32 jaar en staat hij bovenaan een imperium dat $340 miljard waard is. Zijn levenslessen zijn dan ook een enorme bron van inspiratie.
Mark Zuckerberg is niet alleen bijzonder intelligent maar ook heel sociaal bewogen. Uit zijn idee om de wereld met elkaar te verbinden via het internet ontstond Facebook, veruit het grootste sociale netwerk wereldwijd. Mede dankzij Mark Zuckerberg ontstond er een volledig nieuwe industrie waar ondernemers via het internet of via Facebook de wereld kunnen veroveren.
Deze 3 levenslessen kunnen als inspiratie dienen voor diegene die in de voetsporen van Mark Zuckerberg willen treden.
# 1. Ga op ontdekking
Volgens Zuckerberg moeten ondernemers zichzelf de tijd en ruimte geven om op onderzoek uit te gaan. Dit kan ook binnen een bedrijf, maar dan moet je wel opletten dat je niet vastroest. Facebook is nooit ontstaan als bedrijf. Het was een hobby dat uitgroeide tot een business. Zuckerberg vindt het ok om ideeën te hebben die kleine problemen oplossen, maar hij verkiest zelf dat je idee een grote sociale impact moet hebben. Je moet open staan om nieuwe dingen te leren en doen wat je graag doet om voldoende impact te creëren.
# 2. Wees geen superman
Veel ondernemers hebben angst om risico’s te nemen en fouten te maken. Maar volgens Zuckerberg is falen de sleutel tot succes. Geen enkele persoon weet alles of kan alles alleen doen. Omring jezelf met vrienden, familie of personen met de juiste kennis. Op die manier is het niet erg om fouten te maken. Het uitbouwen van een onderneming is een lang proces. Zoek mensen die je passie delen. Speel niet superman maar zorg ervoor dat je kan blijven evolueren.
# 3. Done is better than perfect
Deze spreuk staat geschreven op de muren van het Facebook hoofdkwartier. Het betekent dat je moet proberen, ongeacht de gevolgen. Volg de reacties op en perfectioneer. Dat is het beste proces om een product te maken. Het is beter om te beginnen en bij te sturen dan te wachten tot je het perfecte idee/product hebt. Bron: CNBC