2016 was een merkwaardig beursjaar. Maar in alle volatiliteit zijn er ook enkele trends ontstaan. Trends die meer dan waarschijnlijk nog een tijdje kunnen aanhouden. Een daarvan is de heropleving van de small cap aandelen. Deze beloftevolle bedrijven kunnen beleggers op dit moment veel vertrouwen schenken.
Februari 2016: de aandelenmarkt ligt aan diggelen, Amerikaanse small caps staan 17% lager. Maar het resultatenseizoen valt goed mee en de komende maanden volgt er een rally van 30%. Er volgt een correctie naar de verkiezingen toe, maar het einde van het jaar is een voltreffer: rally t.o.v. het dieptepunt, +45% – jaarrendement 2016: +23%.
Denk eraan dat beleggen in kleine aandelen niet moeilijker is dan beleggen in grote aandelen. De beste small caps zijn dikwijls ook gewoon bedrijven met een eenvoudig business model. Ze hebben alleen veel meer opwaarts potentieel.
En het feest kan in 2017 gewoon verder gaan.
# 1. Small cap aandelen stijgen per 2
Uit de geschiedenis blijkt dat small cap aandelen steeds een forse outperformance op de mat leggen per 2. Dat was zo in de periode 2009 en 2010. We zagen dat opnieuw in de jaren 2012 en 2013. 2016 was het eerste jaar. Wanneer we de geschiedenis mogen geloven, komt het vervolg in 2017.
# 2. Small cap aandelen profiteren van economische groei
Na jaren van 2% groei verwachten veel analisten dat de maatregelen van Trump de economische groei kan laten versnellen richting 3%. Ook in Europa begint na jaren van groeiproblemen de economie terug onder stoom te komen. Sinds 1979 stijgen small cap aandelen in de VS gemiddeld 88% wanneer de economie rond 3% groeit, 75% beter dan grote aandelen.
# 3. Stijgende rentevoeten is goed voor small caps
De verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten was niet alleen het startschot voor een aandelenrally, maar ook voor de stijging van de obligatierente. Ook dit is historisch gezien goed voor small cap aandelen. Een stijging van 1% in lange termijn rentevoeten resulteert historisch in een stijging van 14% voor de beloftevolle aandelen. Traditioneel dalen aandelen eerst bij een rentestijging om daarna de weg omhoog te hervatten. Maar die dip ligt waarschijnlijk al achter ons.
Bron: Cabot Wealth