Trump vs Clinton

Het Amerikaanse kiessysteem is niet zoals in de meeste andere landen. Zoals in de Belgische voetbalcompetitie is het mogelijk dat diegene met de meeste stemmen naast de oppergaai grijpt (Vraag maar aan Al Gore).

Het is zelfs mogelijk dat niet Trump én niet Clinton de nieuwe president worden.

Hoe kan zoiets gebeuren?

In de Verenigde Staten krijgen de winnaars van de desbetreffende 50 staten + het District Columbia het aantal kiesmannen achter hun naam die toegekend zijn aan de staat. Er zijn in het totaal 538 kiesmannen te winnen. Wie 270 kiesmannen achter zijn naam krijgt, heeft gewonnen.

Maar in theorie kan het dus zijn dat de verkiezing eindigt op een 269-269 gelijkspel.

Maar de kans is dit jaar ook groot dat Evan McMullin als 3e kandidaat in de staat Utah 6 kiesmannen achter zijn naam krijgt. Dit is ten nadele van Trump aangezien Utah een traditioneel Republikeinse staat is. Maar dan nog kan het tussen Trump en Clinton eindigen op een 266-266 gelijkspel of het is mogelijk dat geen van beide 270 kiesmannen voor zich kan winnen.

Wat gebeurt er dan?

In dat geval verhuist de verkiezing van de president naar Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dit staat gekend als de contingent verkiezing. Het Huis van Afgevaardigden kiest dan uit de top-3 kandidaten, in dit geval Trump, Clinton en McMullin. Iedere staat (50) krijgt één stem, zelfs Californië dat 53 kiesmannen levert.

Alle afgevaardigden per staat kiezen hun kandidaat door middel van een interne meerderheid. 7 staten die maar 1 afgevaardigde hebben in Het Huis, moeten geen interne verkiezing houden. Het District Columbia mag niet meedoen met deze verkiezing.

Deze mini-verkiezing zal plaatsvinden op 3 januari en zal gebeuren door de nieuwgekozen afgevaardigden, niet de huidige zittende Afgevaardigden van Het Huis. Momenteel bezitten de Republikeinen 33 Afgevaardigden, de Democraten 14 en 3 zijn gemend. Dit kan echter nog veranderen na de verkiezingen.

Dit kan uiteraard ook eindigen in een 25-25 gelijkspel.

Wat is dan het volgende scenario?

Wanneer het Huis van Afgevaardigden geen president kan verkiezen, zal op 20 januari, Inauguratie dag, de vicepresident de honneurs waarnemen tot er een oplossing is. Hoewel de president en de vicepresident sinds 1804 als koppel opkomen, kiest de Senaat de vicepresident uit de 2 kandidaten (en niet 3 zoals in het Huis van Afgevaardigden) met de meeste stemmen.

De 100 Senatoren kiezen ieder individueel. Er is dus een meerderheid van 51 stemmen nodig. Tim Kaine, vicepresident van Hillary Clinton kan dus als Senator op zichzelf stemmen. Wanneer er een oplossing is rond de verkiezing van de president kan het dus zijn dat de president en de vicepresident uit een verschillend kamp komen.

Wat als hier ook een gelijk spel uit de bus komt?

Indien ook de Senaat niet kan kiezen, wordt de nieuwe ‘Speaker of the House’ waarnemend president.

Bron: Bloomberg

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>