Steve Jobs iPhone

3 back-to-basic strategieën kunnen jou helpen bereiken wat de rijken reeds bereikt hebben. Uit onderzoek bij 684 superrijke mensen met een vermogen boven €3 miljoen blijkt namelijk dat er eenvoudige tips zijn die je rijk kunnen maken.

Het Insights on Wealth and Worth Report vroeg aan de superrijken wat zij gedaan hebben om zo’n groot vermogen op te bouwen. Uit hun antwoorden kwamen 3 strategieën steeds terug.

# 1. Bouw je rijkdom langzaam op, probeer het niet te snel te doen

Rijk worden is een marathon lopen, geen spurt. 58% van de superrijken komt uit de middenklasse en 19% was zelfs arm. De meerderheid heeft zijn rijkdom verdiend met hard werken, sparen en beleggen over een langere periode. Ze begonnen er dan ook vroeg aan, gemiddeld al vanaf hun 14e. Zo bouwden ze langzaam aan hun welvaart, stap voor stap.

Veel mensen zullen er, om verschillende redenen, nooit in slagen om 1 miljoen bij elkaar te sparen, laat staan 3. Maar onmogelijk is het ook allemaal niet. Voor meer tips volg je best onze Facebookpagina.

# 2. Beleg eenvoudig in plaats van heil te zoeken in bijzondere producten

Zeker in dit lage rente tijdperk gaan beleggers steeds meer op zoek naar rendement. Dan komen ze dikwijls uit bij bijzondere producten die rendementen tot in de hemel beloven. Een goede raad is om daar van weg te blijven. 89% van de superrijken bouwde zijn vermogen op via eenvoudige aandelen en obligaties, slechts 11% haalde geld uit alternatieve beleggingsvormen.

# 3. Volg de markt in plaats van te proberen hem te slim af te zijn

Niemand weet wat aandelen morgen of overmorgen gaan doen. Niemand weet welke sectoren in en uit de gratie gaan vallen. De aandelenmarkt kan je de indruk geven dat je juist zit om dan de andere kant op te gaan. Maar daar trappen de rijken niet in. Ze blijven in de markt in plaats dat ze de markt willen timen. Dit is op lange termijn altijd de beste strategie.

Slechts 14% van de superrijken maakt zijn beleggingen op basis van de marktomstandigheden. De andere 86% hanteert de buy-and-hold strategie. Hun aan- en verkopen zijn gebaseerd op de resultaten van de bedrijven waarin ze beleggen in plaats van de marktomstandigheden.

Bron: Time Money