Goud Federal Reserve

Tegen alle verwachtingen in was het de goudprijs die het meeste profiteerde van de 3e renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve. Dit was weer een klassiek geval van ‘Sell the rumor, buy the news’ waarbij beleggers goud verkochten in de aanloop naar de renteverhoging, maar het gele edelmetaal kochten bij de effectieve uitvoering.

Hoe komt dat?

Handelaars gaan ervan uit dat goud minder interessant wordt wanneer de Federal Reserve de rente optrekt. Ook stijgt de dollar normaal gezien in waarde bij een renteverhoging. In de aanloop naar een rentebesluit verhogen de traders hun short posities op goud en gaan ze long op de dollar. Hierdoor komt de goudprijs onder druk te staan.

Maar eens de renteverhoging effectief wordt doorgevoerd, sluiten de handelaars hun short posities en kopen ze goud terwijl ze de dollar verkopen. Daarop stijgt de goudprijs. Hoe meer short posities er gesloten worden, hoe hoger de prijs stijgt en de stijging versnelt.

goud rente 2017

Beleggers zijn teleurgesteld in de vooruitzichten

Naast de renteverhoging is ook de commentaar belangrijk. Beleggers hadden verwacht dat de Fed de rente sneller zou kunnen optrekken. Maar Yellen en Co lieten weten dat ze tevreden zijn met 3 renteverhogingen in 2017, zoals eerder al werd aangegeven. Ze zien een goede economie en een positieve evolutie van inflatie, maar geen versnelling ten opzichte van enkele maanden geleden. Daarop verkochten beleggers hun dollars en kreeg goud een extra duw in de rug.

Niet toevallig hadden de collega’s van Trading, die goud onderzoeken op de korte termijn, dit alle weken zien aankomen. Eind vorige week lieten de abonnees van het TA Rapport nog weten dat het einde van de tussentijdse daling voor goud, snel naderde.

TA goud update

Wat nu?

De Federal Reserve wil kost wat kost ‘achter de curve blijven’. Dit betekent dat ze de rente niet boven het inflatieniveau willen brengen. Dat is echter slecht nieuws voor de koopkracht van de spaarder. Een negatieve reële rente betekent dat de koopkracht erop achteruit gaat. Dat is nog steeds een gunstige omgeving voor goud om verder te stijgen, ondanks alle pessimisme.

Bron: MarketWatch

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER