Financiële voornemens

Met het nieuwe jaar in zicht, beginnen mensen traditioneel weer voornemens te maken. Financiële voornemens zijn net zo belangrijk als voornemens voor werk of gezondheid. Meer sparen en beleggen staat dan meestal bovenaan. Maar hoe doe je dat?

Om te beginnen moet je realiseren dat voornemens niet dikwijls stand houden. De meerderheid van de mensen laat na enkele weken zijn voornemens al varen. Wat je beter kan doen is doelen stellen. Onderstaande lijst zijn allemaal potentiële doelen om te realiseren op korte termijn. Probeer ze een voor een uit en pas diegene die het beste werkt toe voor de rest van je leven.

Met het geld dat je hiermee bespaart, kan je gaan beleggen. Want beleggen is essentieel om je rijkdom uit te bouwen. Stel dat je de keuze hebt tussen 0%, 1% of 4% rendement, wat zou je kiezen? De meeste mensen kiezen 4% maar in praktijd passen ze 0% toe door hun geld op een bankrekening te laten staan.

Obligaties brengen tegenwoordig gemiddeld 1% op, maar met de juiste aandelen kan je een rendement van 4% realiseren. Begin dus nu doelen te stellen om zo veel mogelijk te sparen zodat je (een deel daarvan) kan beleggen.

# 1. Betaal jezelf (steeds meer)

5 Geld Tips

De beste manier om geld te sparen, is door jezelf te betalen. Net zoals je de bank of de verhuurder betaalt voor je woning, net zoals je de overheid betaalt via bedrijfsvoorheffing en net zoals je jouw gsm-operator betaalt via jouw gsm-abonnement, zo moet je ook jezelf betalen via een permanente opdracht naar je spaarrekening. Stel ook als doel dit bedrag stelselmatig op te trekken. Via kleine stapjes (bijvoorbeeld iedere maand €10 meer sparen) kom je uiteindelijk aan een aanzienlijk bedrag.

# 2. Shop minder maar beter

shopping-consumenten

Wat is het goedkoopste: 2 keer per jaar een nieuwe broek kopen van €50 of 1 keer per jaar een nieuwe broek kopen van €75? Kwaliteit is op termijn altijd goedkoper dan kwantiteit. Je kan beter meer geld uitgeven aan weinig spullen dan minder geld aan veel spullen. Vraag je af wat je echt nodig hebt. Er is een verschil tussen wat je écht nodig hebt en wat je graag wil hebben. Het is goedkoper om meer geld uit te geven aan kwaliteit voor wat je écht nodig hebt en wat je graag wil hebben te laten vallen.

# 3. Ontwikkel een budget dat werkt

persoon grafieken statistieken

Je moet weten waar je geld naartoe gaat in plaats dat je jezelf afvraagt waar het gebleven is. Een goede opvolging van je financiën is essentieel en moet niet veel tijd kosten. Zoek naar een opvolgsysteem dat het beste bij jou past zodat je het kan blijven toepassen. Zonder budget weet je niet wat en waar je moet bijsturen.

# 4. Draag zorg voor je gezondheid

Dividend gezondheidssector

Nieuwjaarsresoluties hebben ook heel vaak te maken met gezondheid. En dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee. Je moet maar eens de berekening maken hoeveel geld je in een jaar uitgeeft aan dokters, apothekers, kinesisten, therapeuten, … Dit zijn enorme bedragen waar je op kan besparen door zorg te dragen voor je gezondheid.