Huis kopen - wat moet je doen

Van de grote beslissingen die we moeten nemen in ons leven ligt het kopen van een huis dichter in de buurt van een huwelijk dan van een nieuwe auto. Maak je de juiste beslissing, dan is dat het beste wat je kan overkomen. Maar maak je de verkeerde beslissing, kan het een blijvende vloek worden.

Zoals dat bij een huwelijk het geval is, moet je bij de aankoop van een huis ook ver in de toekomst kunnen kijken. Met onderstaande 4 tips kunnen we die beslissing alvast een beetje makkelijker maken.

# 1. Afbetaling vs lening/sparen

Veel mensen maken gebruik van de lage rentevoeten om een duurder huis te kopen. Maar je zou de lage rentevoeten ook kunnen gebruiken om meer geld te sparen. Volgens de meeste banken mag de afbetaling van je lening maximaal 30% van je inkomen bedragen. Dat is dan ook de richtlijn die de meeste mensen gebruiken.

Maar wat als alle andere kosten zo hoog zijn dat je niet meer kan sparen? Wanneer je bepaalt of je een huis kan betalen, moet je ook je spaargedrag in rekening brengen. Je zou minstens 10% van je inkomen moeten sparen. Naast alle andere kosten zou je dan maximaal 30% van je inkomen mogen spenderen aan de afbetaling van de lening. Wie graag veilig speelt, mikt zelfs beter op 20%.

Wie zichzelf klem zet met een maximale afbetaling, kan zich geen enkele tegenslag veroorloven. En dat is gevaarlijk spel.

# 2. Kopen vs huren

Veel mensen zeggen automatisch dat kopen vandaag veel voordeliger is dan huren. Maar de rente is niet de reden waarom kopen beter zou zijn. In plaats daarvan is het veel beter om naar de koop/huur ratio te kijken.

Stel een huis kost €200.000 en je kan in dezelfde regio zo’n huis huren voor €12.000 per jaar, dan bedraagt de koop/huur ratio 16,7. Met andere woorden, je kan 16,7 jaar huren voor de kostprijs van een huis te kopen.

16,7 is volgens de experts de richtlijn om naar te kijken. Ligt de ratio lager dan 16,7 wordt kopen interessant, ligt de ratio boven 16,7 wordt huren interessant. Deze verhoudingen kunnen van regio tot regio verschillen.

# 3. Eigen inbreng

De eigen inbreng is een belangrijk onderdeel wanneer je een huis koopt. Banken eisen steeds meer eigen inbreng van de kopers. Hoe hoger de eigen inbreng, hoe lager de rentevoet op je lening. In een ideaal scenario heb je 30% gespaard van de kostprijs van het huis; 20% voor de aankoop en 10% voor een noodfonds.

Op een aankoop van €200.000 betekent dit dat je €40.000 zelf betaalt aan je huis en nog eens €20.000 als noodfonds op een rekening hebt staan voor onverwachte kosten (die er altijd zijn).

Wie onvoldoende eigen inbreng op tafel kan leggen, heeft a) niet voldoende gespaard of b) kan niet voldoende sparen. In dat laatste geval is de kans groot dat er ook na de aankoop van het huis niet voldoende gespaard kan worden. En dat kan later grote problemen opleveren.

# 4. Hoe lang ga je er minstens wonen

Hoe langer je plant om in een huis te wonen, hoe groter de voordelen van kopen tegenover huren. Wanneer je de volledige looptijd van je lening in het huis denkt te wonen, bescherm je je afbetaling tegen inflatie en hogere rentevoeten.

Verhuizen kost veel geld. Je huis verkopen en een nieuw huis kopen kost geld aan vastgoedmakelaars, banken en de verhuis zelf. Naar schatting verlies je iedere keer zo’n 10% van de waarde van je huis aan kosten. Een goede tijdlijn is toch om minstens 10 jaar in een huis te wonen alvorens te verhuizen.

Bron: Fool