beren vs stieren trading

Nog niet zo lang geleden las ik op een forum de vraag van iemand wat hij met zijn aandelen moest doen. Het aandeel in kwestie daalde al enkele dagen terwijl het bedrijf voor hem een goede opportuniteit leek op lange termijn. De belegger zat duidelijk in de knoop met zijn eigen psychologie.

Het antwoord op het forum was dan ook: “Als je stress krijgt van een paar dagen dalende koersen voor een belegging op lange termijn, dan denk ik eerder dat jij een probleem hebt en niet het aandeel. (Goed bedoeld hè)

Peter L. Brandt is een van de meest bekende traders in de Verenigde Staten. Hij kreeg een gelijkaardige vraag. “Hoe ga je om met een periode van aaneensluitende verliezen?”.

Zijn antwoord: “Wanneer iemand zo’n vraag stelt, gebeuren er meestal 2 dingen:

a) de verliezen liepen hoger op dan gepland waarbij meer dan waarschijnlijk verschillende trades van winst naar verlies gingen.

b) de persoon in kwestie heeft zijn eigen regels en richtlijnen niet nageleefd.”

Net zoals iedereen maken ook grote beleggers en traders verliezen. Het feit dat ze zo groot geworden zijn, komt doordat ze weten hoe ze ermee moeten omgaan.

De psychologie van beleggen en traden is bijzonder belangrijk. Dit is wat het verschil maakt tussen slechte/goede en fantastische beleggers.

Peter L. Brandt stelde enkele richtlijnen op die beleggers en traders in staat moeten stellen om met de juiste mentaliteit goede resultaten te behalen.

–  Je moet geobsedeerd worden om je verliezen te beperken. Op die manier kan je sneller uit het dal klimmen. Dit geeft je ook veel meer ruimte om de winnaars in je portefeuille nog meer winst te laten maken.

–  (Vooral voor traders) Trade verschillende posities en neem hier en daar snel wat winst. Dit verlaagt de langetermijnwinst, maar geeft je meer kansen om langer in andere succesvolle trades te blijven.

–  Verfijn je eigen succesvolle regels en herinner jezelf er geregeld aan waarvoor ze dienen.

–  Plak niet constant aan je scherm, beleg niet voor minder dan een dag. Dit geeft negatieve emoties meer de kans om jou de verkeerde beslissingen te laten nemen.

–  Focus op het proces en niet de individu.

–  Bepaal en volg je eigen regels. Zonder regels ben je een vogel voor de kat omdat je altijd je eerste beslissing in twijfel gaat trekken.

Bron: Peter L. Brandt