Vrouwen verdienen minder dan mannen

We leven in een tijdperk waarin vrouwen steeds meer worden gelijk gezet met mannen. En dat vinden wij volledig terecht. Maar op financieel gebied heersen meestal nog steeds de mannen. Vrouwen moeten dan ook veel meer geld sparen dan mannen. En nee, dat heeft niet alleen met het shopgedrag te maken.

Uit een onderzoek van pensioenplanners TIAA blijkt dat vrouwen 18% van hun inkomen moeten sparen om een mooi pensioen bij elkaar te krijgen. Voor mannen ligt die grens maar rond 10%.

Van waar komt dat verschil?

# 1. Vrouwen werken minder lang dan mannen

Gemiddeld genomen werkt een man 38 uur per week tegenover 28 uur voor een vrouw. Vrouwen nemen veel sneller tijd voor de opvoeding van kinderen of de bijstand van zieke familieleden.

# 2. Vrouwen worden minder betaald

Vrouwen krijgen in deze geëmancipeerde wereld nog steeds een lager loon dan mannen. Gemiddeld verdient een vrouw slechts 78 cent per euro die een man krijgt. P.S. Vrouwen (en mannen), dit zijn enkele tips om een hoger loon te onderhandelen.

# 3. Ze investeren met minder risico

Vrouwen schuwen risico meer dan mannen. Mannen beleggen gemiddeld 56% in aandelen, fondsen of ETFs en 26% in obligaties en cash. Vrouwen daarentegen beleggen maar 46% in risicovolle activa en 33% in obligaties en dergelijke. Weet jij welke belegger jij bent?

# 4. Het pensioen van een vrouw is duurder

Vrouwen hebben niet alleen minder geld voor hun pensioen, het pensioen is ook nog eens duurder. Vrouwen leven langer en hebben daardoor meer gezondheidszorg nodig. Wanneer de man voor hen sterft, valt dikwijls een groter inkomen weg. Dit maakt hen kwetsbaar op oudere leeftijd.

Bron: Quartz