OPEC Olie

Zoals de meeste wel zullen weten, crashte de olieprijs in de zomer van 2014. 1,5 jaar later klokte het zwarte goud 75% lager af. Sinds begin dit jaar verdubbelde de olieprijs opnieuw om daarna ter plaatsen te trappelen. Maar op 30 november kan daar verandering in komen. Dan is het erop of eronder.

Waarom?

Op 30 november komt de OPEC namelijk opnieuw bij elkaar voor een belangrijke beslissing.

Het kartel van olieproducerende landen is goed voor 40% van de globale olieproductie. OPEC was verantwoordelijk voor de crash van de olieprijs. In het verleden verlaagde het kartel de productie al eens om de olieprijs op niveau te houden. Maar in 2014 stapte men daar vanaf.

Voor het eerst sinds 1982 gebruikte de OPEC geen limiet meer om de olieproductie in te perken. In december 2014 stapte men af van het maximum van 30 miljoen vaten per dag. Nu pompen alle olielanden van het kartel zo’n 33,75 miljoen vaten olie per dag op.

Op 28 september 2016 kwamen de OPEC landen echter overeen om de productie opnieuw te beperken tot 32,5 à 33 miljoen vaten per dag. Dit is hoger dan het vorige maximum, maar lager dan de productie vandaag. Op dat nieuws schoot de olieprijs 6% de lucht in.

Olieprijs

Niet iedereen is even blij binnen het kartel

Irak liet al weten dat het zijn productie niet zal verlagen. Irak produceert momenteel zo’n 4,8 miljoen vaten per dag en is dus een grote speler. Wanneer Irak zich niet aan de afspraak houdt, kunnen andere landen ook volgen.

Zo lieten Libië en Nigeria ook weten dat ze productie terug op niveau willen brengen nadat oorlog en sabotage de olieproductie deed terugvallen in deze landen. En ook Iran, dat nog maar pas opnieuw olie mag exporteren, ziet geen graten in een verlaging van hun quota.

Eerder dit jaar zijn er al meerdere OPEC-meetings op een sisser afgelopen. Wanneer op 30 november blijkt dat de beperking van de olieproductie een dode letter is, kan dit zware gevolgen hebben voor de olieprijs. Anderzijds kan een akkoord opnieuw voor vuurwerk zorgen onder de olie-aandelen.

Bron: Casey Research

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>