Protesten Europa

Eerst was er de Brexit, daarna de verkiezing van Donald Trump en zondag staat er opnieuw een belangrijke gebeurtenis op het programma. 4/12 wordt D-day voor Italië én Europa. Een nederlaag van Matteo Renzi in het Italiaanse referendum kan het land (en daarmee het continent) in een nieuwe crisis duwen.

In een worst-case scenario moet Renzi aftreden, ontstaat er een bankencrisis en zal Italië uit de Europese Unie stappen. Beleggers zijn er alvast niet gerust in en sturen de rentevoet op Italiaanse obligaties naar 2% ten opzichte van 0,30% in Duitsland.

Een stijging van de rentekosten en een gevaar van een Italiaanse bankencrisis zijn Europa’s grootste zorgen op dit moment, een van de vele de laatste jaren. Het voortbestaan van het Europese project hangt nogmaals aan een zijden draadje.

Het referendum kan Matteo Renzi extra bevoegdheden geven om de politieke impasses van het land te vermijden en hervormingen door te voeren op economisch vlak. Indien de bevolking ‘nee’ stemt, heeft Renzi gezworen af te treden waardoor het land in chaos dreigt te geraken.

Het Italiaanse banksysteem heeft al last van €360 miljard slechte leningen. Politieke onzekerheid en een nieuwe recessie is het laatste wat de banken kunnen gebruiken. Maar anti-Europa partijen zoals de 5-sterrenbeweging maken van het referendum gebruik om tegen de ‘almachtige’ elite te stemmen, net zoals we in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben gezien.

40% van de Italianen hebben een afkeer van Europa. Er staat zondag dus bijzonder veel op het spel.

Bron: CNN Money