Regels beleggen

Veel beleggers beginnen met goede hoop maar maken steeds dezelfde fouten door op de verkeerde momenten te kopen en te verkopen. Gemiddeld halen particuliere beleggers daarom bijzonder slechte resultaten. De markten begrijpen en goed advies opvolgen, is dus bijzonder belangrijk.

Financiële markten gaan op en neer. De stier kan niet zonder de beer, net zoals yin niet zonder yang kan. Beleggers hebben veel meer mogelijkheden om hun portefeuille beter te beheren dan vroeger, en toch maken ze fouten. Een goede cash positie is iets dat veel beleggers bijvoorbeeld al over het hoofd zien. Maar er zijn nog enkele tips die beleggers goed in hun oren moeten knopen willen ze geld verdienen met beleggen.

# 1. Markten keren altijd terug naar het gemiddelde

Net als een elastiek kunnen de financiële markten uitgerekt worden, maar op een gegeven moment kan dat niet verder en gaat de elastiek terug de andere kant op. Een overwaardering blijft niet eeuwig duren, net als een onderwaardering. Na een langdurige stijging of daling keren financiële markten steeds terug naar het gemiddelde.

Markten naar het gemiddelde

# 2. Een exces in de ene richting, zorgt voor een exces in de andere richting

Financiële markten overdrijven altijd, naar boven maar ook naar beneden. Hoe verder de situatie afwijkt van het gemiddelde aan de ene kant, hoe verder het zal afwijken naar de andere kant wanneer de trend keert. Excessen worden nooit weggewerkt door zijwaartse bewegingen, altijd door een tegenreactie naar de andere kant.

# 3. Het is nooit anders

Bij excessen in de ene of de andere richting komen analisten steeds met een uitleg dat het deze keer anders is om de over- of onderwaardering te rechtvaardigen. De laatste 500 jaar waren er bubbels in tulpenbollen, spoorwegmaatschappijen, technologiebedrijven, vastgoed, … het was iedere keer anders … tot de bubbel barste. Zo blijkt maar weer dat het nooit anders is.

Is het deze keer anders

# 4. Een sterk stijgende markt gaat langer mee dan je denkt

Excessen, overwaarderingen, bubbels, … het is meestal duidelijk voor de meeste beleggers. Maar toch blijven deze markten veel langer stijgen dan je denkt. Zijwaartse bewegingen zorgen ervoor dat veel beleggers op het verkeerde been worden gezet. Maar overwaardering worden altijd weggewerkt met een daling. Het kan echter lang duren vooraleer de daling begint.

# 5. Een daling gaat in 3 fases

Een dalende aandelenmarkt, een berenmarkt, volstrekt zich altijd in 3 fases: Het begint met een scherpe daling. Daarna volgt een herstel doordat de markt op korte termijn oververkocht geraakt. Daarna volgt een langdurige, trage verderzetting van de daling. De 2e herstelfase is daarbij het ideale moment om aandelen te verkopen.

3 fases berenmarkt

Bron: R.I.A.