geschiedenis van geld

Geld is er (bijna) altijd al geweest en in verschillende vormen. Ook de laatste jaren maakt de wereld van geld een enorme transformatie door en die transformatie lijkt nog niet direct ten einde. Geld speelt een centrale rol in ons leven en toch weten we er niet zo veel van.

Dit zijn enkele interessante dingen over geld die je waarschijnlijk nog niet wist.

# 1. Geld was er in verschillende vormen

Geld is er niet altijd geweest in de vorm van munten of briefjes. In de jaren 1600 werden belastingen in Rusland betaald via dierenhuiden. Ook werden dolfijnentanden, messen, schelpen en zout gebruikt al eens gebruikt als betaalmiddelen. Nu nog steeds gebruikt men bijvoorbeeld in gevangenissen sigaretten als geld.

# 2. Geld kan snel waardeloos worden

We kennen allemaal inflatie. Inflatie doodt je koopkracht op lange termijn. Maar hyperinflatie kan het geld waardeloos maken op zeer korte tijd. Hyperinflatie is gelukkig zeldzaam, maar niet onbestaande. Tussen 1922 en 1923 kende Duitsland hyperinflatie waarbij de prijzen verdubbelden om de 28 uur. In 1946 had Hongarije een inflatie van gemiddeld 207% … per dag. In 2008 kende Zimbabwe 98% inflatie per dag totdat er een biljet was van $100 biljoen.

# 3. Geld kan sneller groeien dan je denkt

Ook bij Slim Beleggen hebben we het dikwijls over sparen, beleggen en samengestelde interest. Dat komt omdat dit enorm veel geld kan opbrengen. Mensen beseffen te weinig dat ze geld voor hen kunnen laten werken. Kijk maar naar deze tabel.

Geld samengestelde interest

# 4. Er is veel, héél véél geld in de wereld

De mensheid heeft enorm veel geld gecreëerd. Hoe indrukwekkend veel kan je lezen in deze 2 artikels:

# 5. Cryptogeld

Het digitale tijdperk heeft natuurlijk ook zijn digitaal geld. Bitcoin is het meest bekend en staat het verste. Bitcoin bestaat sinds 2009 en gebruikt een nieuwe technologie, blockchain, om geld te creëren. Tot op heden zijn cryptomunten zoals Bitcoin nog steeds volatiel, maar dat neemt af naarmate het gebruik verder uitbreidt.