banken crisis kredietkaart

In 2013 voorspelde Paul Gambles (what’s in the name?), adviseur bij MBMG International, al dat Deutsche Bank in de problemen kon geraken. De bank was in zijn ogen veel te veel gefinancierd met schulden en het Duitse banksysteem was een van de zwakste in de wereld. Nu hij gelijk krijgt, voorspelt hij nog meer onheil.

De problemen van Deutsche Bank zijn bekend. De boete van $14 miljard in de Verenigde Staten maakt beleggers angstig over de solvabiliteit van de bank. Ook in Italië hangt een nieuwe boete boven het hoofd.

Volgens Gambles kan Deutsche Bank met de huidige gezondheid geen enkele tegenslag verdragen; een verlies op zijn derivatenposities, een verlies van deposito’s, een verlies van activa of een zware boete kunnen de bank doen kapseizen.

Een (gedeeltelijke) nationalisering lijkt dan de enige uitweg. Maar dat is ook geen gezond signaal naar de financiële markt. In dat geval kan de bank financiering via de markten verliezen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.

Waar kan het eindigen?

Wanneer dit uit de hand loopt, kan een val van Deutsche Bank alles en iedereen meesleuren. Duitsland zal economisch in een moeras terecht komen. Het Europese banksysteem zal mee ten onder gaan. De Europese economie zal stilvallen waardoor het Chinese banksysteem en de globale economie helemaal het noorden kwijt zijn.

Wanneer de verantwoordelijken te traag reageren kan Duitsland verplicht worden uit de Europese Unie te treden. Om de gevolgen van het drama op te vangen, zal Duitsland veel geld moeten printen waardoor de angst voor hyperinflatie zal terugkeren.

Germany is the major global economy that faces the risk of a currency and debt event big enough to cause hyperinflation which may be the most ironic aspect of the whole affair” – aldus Paul Gambles.

Bron: CNBC

Online beleggen in fysiek goud en zilver