Warren Buffett Berkshire Hathaway

Warren Buffett Berkshire Hathaway

85 jaar, nog steeds niet op pensioen, maar nog steeds een van de rijkste mensen ter wereld. Warren Buffett slaagde erin zijn vermogen iedere 10 jaar te verdubbelen, een onwaarschijnlijke prestatie. Er is dan ook heel veel nieuws te vinden hoe Buffett dat doet. Maar wat je bijna nooit leest, is wat Buffett ná zijn werkuren doet.

Warren Buffett geeft ondanks zijn status van miljardair en een van de beste beleggers allertijden nog steeds een rustige indruk. Zijn work-life balance is dus best OK, anders is het onmogelijk om dit decennia lang vol te houden.

Dit kunnen we leren uit de vrije tijd van Warren Buffett:

# 1. 500 bladzijden per dag lezen

buffett

Warren Buffett is een fervente lezer. Hij leest 80% van zijn dag dat hij wakker is, zowel op het werk (financiële resultaten, kranten, rapporten) als thuis (boeken, magazines). Dat is volgens Buffett de beste manier om slimmer te worden: ‘That’s how knowledge builds up, like compound interest.

Veel lezen helpt Buffett om minder snel impulsieve beslissingen te nemen. Hoe meer je leest, hoe minder tijd je hebt om impulsief te reageren. Maar ook, hoe meer je leest, hoe beter geïnformeerd je bent zodat je niet impulsief reageert.

# 2. Sporten

vrij warren buffett 2

Buffett staat niet bepaald bekend om zijn gezonde eetgewoontes. Hij zegt zelf dat hij voor ¼ uit Coca-cola bestaat. Hij eet ook veel fastfood. Zijn dochter gaf hem in 2007 de raad: gezonder eten of gaan sporten. Buffett koos voor het 2e. Dat lijkt de goede keuze geweest te zijn, want Buffett is nog even gezond en gelukkig, zelfs nadat hij in 2015 prostaatkanker heeft overwonnen.

# 3. Wees dankbaar

Warren Buffett zottekes

Buffett is een van de grootste filantropen ter wereld. Hij gaf al tientallen miljarden weg aan liefdadigheid. Hij verbond zich ook aan Giving Pledge waar miljardairs beloven een groot deel van hun fortuin weg te schenken aan liefdadigheid.

Zelf zegt Buffett: “If you’re in the luckiest 1% of humanity, you owe it to the rest of humanity to think about the other 99%”.

# 4. Speel een spel waar je geduld voor moet hebben

Warren Buffett Berkshire Hathaway

Buffett ziet zijn imperium steeds meer als een spel. Hij is dan ook een fervente liefhebber van spelletjes. Hij houdt vooral van spelletjes waar je bij moet nadenken. Zo leert hij nog steeds patronen zien in zijn beleggingen.

De meester zelf houdt vooral van bridge. Dit oude kaartspel is volgens Buffett de beste intellectuele oefening die er is: “You’re seeing new situations every ten minutes … Bridge is about weighing gain/loss ratios. You’re doing calculations all the time.”

# 5. Een hobby, gewoon voor de fun

Geloof het of niet, maar Warren Buffett is een goede ukelelespeler. Hij schrijft zelfs zijn eigen liedjes. Er zijn zelfs YouTube video’s waarin Buffett zingt over Coca-cola of een duet aangaat met Bon Jovi.

Bron: Business Insider

Beleggen in Nederlandse en Belgische aandelen

Trading, Opties, snelle winst …

Beleggen in Fondsen en ETFs …

Beleggen in Dividendaandelen