Closeup BMW i8

De Duitse autoproducent BMW heeft zijn kroon van grootste autoproducent van luxeauto’s ter wereld moeten afstaan. Na meer dan 10 jaar de lijst aan te voeren, moet het nu tevreden zijn met de 2e plaats, achter concurrent Mercedes-Benz.

BMW verkocht in 2016 zo’n 80.000 auto’s minder dan Mercedes-Benz. Mercedes-Benz slaagde erin om een jonger publiek te bereiken en heeft een zeer succesvolle SUV-lijn. BMW staat ook nog eens voor een periode van enorme uitdagingen.

Ondanks dat BMW naar de 2e plaats tuimelt, verkocht het in 2016 5,2% meer auto’s, zo’n 2 miljoen in het totaal. Maar Mercedes-Benz groeide vorig jaar met meer dan 11% waardoor het bedrijf 2,08 miljoen auto’s verkocht. Op de derde plaats staat nog een Duitse autoproducent, Audi, met een stijging van 3,8% tot 1,87 miljoen verkochte auto’s.

Mercedes-Benz hinkte sinds 2005 achter op BMW. Het viel zelfs even terug tot de 3e plaats. Maar de nieuwe SUV’s van Mercedes zijn bijzonder succesvolle en katapulteren nu het bedrijf terug naar de koppositie.

Mercedes SUV 2

De uitdaging van de toekomst: elektrische auto’s

BMW staat voor enkele belangrijke uitdagingen. De Brexit kan mogelijk de export naar Groot-Brittannië onder druk zetten en de tragere groei in China kan het Duitse merk ook parten spelen.

Maar de grootste uitdaging ligt vermoedelijk bij de elektrische auto’s. Deze nieuwe technologie vereist enorme investeringen terwijl BMW niet zo’n diepe zakken heeft als de concurrentie. BMW zal de komende jaren nieuwe modellen introduceren. Deze zullen voldoende winst moeten genereren om te blijven investeren in nieuwe technologieën.

BMW bouwt ook een nieuwe productie-eenheid in Mexico, goed voor een investering van $1 miljard. Het wil hier vanaf 2019 de nieuwe 3-serie produceren. Maar de ‘Border Tax’ van Trump kan dit plan bemoeilijken, ook al heeft BMW ook nog een fabriek in South Carolina.

Bron: Bloomberg

Vergeet traditionele aandelen. Dit zijn de aandelen van de komende jaren!

De gewone aandelenmarkt staat al jaren op een extreem hoge waardering. Wanneer dit eindigt, weet niemand. Maar iedereen is het er wel over eens dat te lang in deze markt blijven, desastreuze gevolgen kan hebben. Het toekomstige rendement is beperkt.

Je kan dan ook beter beleggen in een sector die fors ondergewaardeerd is. Deze aandelen bieden veel meer mogelijkheden.

Lees verder en ontdek de grootste opportuniteit uit je beleggingsleven.