Iedereen die begint met beleggen is op zoek naar de heilige graal. De meesten komen er achter dat deze niet bestaat, maar moeten eerst een paar fases doorlopen om dat te kunnen beseffen. Volgens belegger Charles Kirk bestaan er vijf fases die elke beurshandelaar of belegger doorloopt om van een professionele status te kunnen genieten.

Fase 1: onbewuste onbekwaamheid

Tijdens deze fase begin je enthousiast met een handelsaccount, maar je bent er nog niet van bewust dat je eigenlijk nog niet zoveel weet. Je hebt wat over gelezen over beleggen en bent ervan overtuigd dat dit een goede manier is om geld te verdienen. Maar je bent je er niet van bewust dat 90% van de particuliere beleggers geld verliest. Je handelt veel en vaak en soms gaat dat goed, maar uiteindelijk blaas je je account op.

Fase 2: Bewuste onbekwaamheid

In deze fase realiseer je dat er werk aan de winkel is! Je beseft dat je dat momenteel nog niet goed genoeg bent om de markten te kunnen verslaan. Je gaat op zoek naar informatie, bekijkt Youtube filmpjes en koopt boeken. Op zoek naar de heilige graal. Je gaat handelssystemen testen, oefenen met technische indicatoren en schaft een abonnement aan op een een zgn. trading chat. Zodoende leer je steeds meer.

Fase 3: Het Eureka moment

In fase drie kom je tot de conclusie dat de heilige graag in beleggen niet bestaat en dat succes  neerkomt op een paar dingen: een instap op steun, gezond verstand en vooral ‘money management’. Je krijgt het eureka moment. Je beseft je dat niemand kan voorspellen wat de markt over 10 minuten doet. Dat is ook het moment dat je niet meer naar de meningen van anderen luistert. Het enige dat jij doet is eigen onderzoek en het bepalen van een in- en uitstapmoment. Gaandeweg word je hier steeds beter in!

Fase 4: Bewuste bekwaamheid

In deze fase word je al geroutineerder. Je begin de dag met een winst of verlies, maar laat je emoties buiten de deur. Je handelssysteem wordt steeds meer geperfectioneerd. Je bent in een fase beland dat je binnen een bepaalde periode minimaal break even draait en vaak zitten hier mooie winsten tussen.

Fase 5 Onbewuste bekwaamheid

Je bent er! Alles gaat tegenwoordig op de automatische piloot en je handelssysteem is zo goed dat je er altijd op kunt terugvallen. Andere aspirant beleggers vragen jou regelmatig om advies. Handelen is nu geen sensatie meer bijna een saaie aangelegenheid. Je ziet het als een baan en al lang niet meer als een makkelijke manier om snel rijk te worden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>