Warren Buffett quote

Warren Buffett is een van de beste langetermijnbeleggers ooit. Hij creëerde een fortuin zoals weinige hem dat hebben voorgedaan. Het mag dan ook niet verwonderen dat veel mensen naar hem luisteren. Maar zijn wijsheid over de aandelenmarkt kan je ook toepassen op je eigen financiële leven.

Deze 5 geld tips kunnen jou even succesvol maken als Warren Buffett.

-1. Er zit  vandaag iemand in de schaduw omdat iemand anders lang geleden een boom heeft gepland

Deze wijsheid kan je op verschillende niveaus toepassen: de aandelenmarkt, je spaargedrag, je persoonlijk geldbeheer, … Weinig mensen zien bijvoorbeeld het nut in van een noodfonds, een pak geld waar je altijd op terug kan vallen. Maar denk eens na hoe gemakkelijk het leven zou zijn als jij zo’n vangnet hebt.

Ook denken de meeste mensen dat ze snel rijk gaan worden met beleggen. Warren Buffett bewijst dat de meest zekere vorm om je portefeuille op te bouwen stap voor stap is.

-2. Prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt

Wanneer je iets koopt, een aandeel of een product, is er altijd een verschil tussen wat je betaalt en de waarde die je ervoor in de plaats krijgt. Buffett bewijst dat het beter is om aandelen/dingen te kopen waar je minder voor betaalt dan het waard is.

-3. Cash voor een belegger is zoals lucht voor een mens

Er is een reden waarom Berkshire Hathaway niet alleen iedere recessie weet te overleven, maar er ook steeds sterker uitkomt, … cash geld. Buffett zegt dat hij minstens $20 miljard cash geld achter de hand houdt, momenteel zijn de cash reserves van Berkshire Hathaway rond de $85 miljard. En die cash stelt hem in staat om te kopen wanneer anderen gedwongen worden te verkopen. Zo kan je activa kopen aan minder dan de waarde ervan (zie punt 2).

-4. Risico ontstaat wanneer je niet weet wat je doet

De beste investering volgens Warren Buffett is nog altijd in jezelf. Buffett is al ruim over 80 jaar en leest en leert nog iedere dag. Kennis is zoals samengestelde interest, het neemt exponentieel toe naarmate je kennis groeit. Hoe meer je weet, hoe meer je weet wat je moet doen, hoe lager het risico op fouten.

-5. Geef terug aan anderen

Warren Buffett schenkt ieder jaar miljarden aan goede doelen. Hij sloot zich ook aan bij de Giving Pledge om het grootste deel van zijn vermogen weg te schenken. Anderen helpen geeft de grootste voldoening die er is. Je krijgt er veel voor in de plaats. “If you’re in the luckiest one percent of humanity, you owe it to the rest of humanity to think about the other 99 percent.

Gratis leesvoer: ‘Het leven van een miljardair: Warren Buffett’