Dividend Beleggers in dividendaandelen heb je in alle maten en kleuren. Maar de meeste hebben toch enkele dingen gemeen: ze leven van de extra inkomsten of ze beleggen op lange termijn op zoek naar inkomstengroei en een toename van kapitaal. Particuliere beleggers zijn bijzonder slecht in het timen van de markt. Beleggers in dividendaandelen proberen dit risico te beperken door meer doordachte lange termijn beslissingen te nemen. Deze 5 gewoontes kunnen jou helpen een uiterst succesvolle dividendbelegger te worden.

# 1. Ze weten wat ze kopen

Er noteren 10-duizenden aandelen op de beurs, maar slechts een kleine minderheid zijn aantrekkelijk om te kopen aan de juiste prijs. Duizenden bedrijven en tientallen sectoren zijn te moeilijk om te begrijpen voor de gemiddelde belegger. Toch gaat men vaak op avontuur met deze aandelen. Aandelen kopen van bedrijven buiten je comfortzone is een bijna garantie om geld te verliezen.

# 2. Ze beleggen op lange termijn en laten volatiliteit voor hen werken

Veel beleggers blijven met hun cash geld – dat niets opbrengt – aan de zijlijn staan omdat ze de aandelenmarkt te duur vinden. Maar het is niet omdat de algemene markt duur is, dat er geen interessante aandelen meer te vinden zijn voor de lange termijn. De markt proberen te timen is uiterst moeilijk en stressvol. Het doet meer slecht dan goed. Het is beter om van de volatiliteit gebruik te maken om ondergewaardeerde aandelen op te pikken.

# 3. Ze beperken hun verwachtingen

Constant de markt verslaan is zo goed als onmogelijk en er zijn bijzonder weinig beleggingen met een 100% garantielabel. Ervaren dividendbeleggers steken geen energie in een avontuur. Ze verwachten een gemiddelde groei van hun inkomen, geen lotterijticket om rijk te worden op korte termijn.

# 4. Ze concentreren zich op de totale return en niet op dividendrendement

Zeker in deze tijden met lage en negatieve rentevoeten is het aanlokkelijk om te kiezen voor het hoogste rendement. Hoe hoger het rendement, hoe meer jouw geld voor jou kan werken. Maar in veel gevallen staat een hoog rendement gelijk aan een hoog risico. Een hoog rendement is meer een signaal dan een opportuniteit. De totale return is het rendement dat je krijgt van het dividend + de stijging van het kapitaal door een hogere beurskoers. Dat is veel belangrijker dan een hoog dividendrendement.

# 5. Ze blijven op de hoogte, maar plakken niet vast aan hun portefeuille

Hoe meer je naar je portefeuille kijkt, hoe meer je in de verleiding komt om de verkeerde beslissingen te nemen. Te veel naar je portefeuille kijken beïnvloedt je emoties. Als belegger moet je rationeel kunnen denken. Natuurlijk moet je wel op de hoogte blijven van de bedrijven in je portefeuille. Zolang ze voldoen aan de voorwaarden van aankoop, moet je niet veel veranderen.