Net als bij The Fool prediken we bij Slim Beleggen dat beleggen vooral iets is voor de lange termijn. Met een goede langetermijnvisie kom je al een heel eind. Maar beleggen op lange termijn wil niet zeggen dat je nooit aandelen moet verkopen.

Het is belangrijk om goed te weten wanneer je een aandeel gaat verkopen. Wanneer een van onderstaande 5 redenen niet van toepassing is, is de kans groot dat het beter is om de aandelen gewoon bij te houden. Een daling van de beurskoers is namelijk geen reden om te verkopen … deze 5 redenen wel.

# 1. Voldoet het aandeel nog aan de reden van aankoop

Wanneer je een aandeel koopt, moet je enkele criteria in acht nemen: is er een groei van omzet en winst? Heeft het bedrijf een belangrijke positie in zijn sector? Welke voordelen zijn er ten opzichte van andere aandelen? … ? Wanneer het bedrijf niet meer beantwoordt aan de criteria van aankoop: verkoop!

# 2. Is het aandeel overgewaardeerd?

Een overwaardering kan een goede reden zijn. Maar dat wil niet zeggen dat je moet verkopen wanneer de rest van de markt ook duur is. Beleggen op lange termijn gaat met ups en downs. Maar wanneer je aandeel bijvoorbeeld een koers/winstverhouding kent van 20 terwijl de rest van de sector aan 15 keer de winst noteert, kan het wél een reden zijn om te verkopen. Dat is een belangrijke afweging die iedereen moet evalueren.

# 3. Heb je geld nodig?

Aandelen kunnen fantastische beleggingen zijn op lange termijn. Op korte termijn kan niemand voorspellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je binnen een bepaalde periode geld nodig zal hebben uit je aandelenportefeuille, is het aan te raden om op voorhand een deel te verkopen. Zo kan je je kapitaal tijdig veiligstellen.

# 4. Je portefeuille terug in balans brengen

Een enkel aandeel mag geen te grote positie innemen in je portefeuille. Je moet je winnaars laten staan. Maar wanneer de winnaars te dominant worden en een goede spreiding in de weg staan, kan je beter verkopen en je winst diversifiëren. Anders wordt het rendement van je portefeuille afhankelijk van die ene positie.

# 5. Verlaging van het dividend?

Een verlaging of schrapping van het dividend is altijd een rode vlag, hoe mooi het management dit ook kan omkaderen. Een schrapping van het dividend op zich is niet direct een reden om het aandeel te verkopen, maar het is wel een sterke indicatie dat je het bedrijf eens van dichterbij moet analyseren. Bron; Fool