Overgewaardeerde aandelenmarkt

De Amerikaanse aandelenmarkt liep de afgelopen maanden op een roze wolk. Hoewel veel mensen tegen Donald Trump zijn als president, houden de beurzen wel van hem. Maar de eerste scheuren worden stilaan zichtbaar. Hieronder zie je 5 onwaarschijnlijke records van de laatste maanden en 5 grafieken die het einde van dit sprookje voorspellen.

5 Onwaarschijnlijke records voor Wall Street

-1. Tot deze week daalde de Dow Jones en de S&P 500 geen een dag meer dan 1% sinds de verkiezing van Trump. Dit was de langste reeks in 20 jaar.

-2. De Dow Jones Index boekte zijn langste winstreeks sinds 1987

-3. De Dow Jones Index sloot voor het eerste keer in de geschiedenis 2.000 punten boven het 200-daags gemiddelde

-4. De marktkapitalisatie van de S&P 500 bedroeg voor het eerst meer dan $20 biljoen

-5. Er werd nog nooit zo snel $2 biljoen extra waarde toegevoegd aan de S&P 500

Maar deze aandelenrally komt met een prijskaartje. De waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt oogt niet bijzonder aantrekkelijk.

Bekijk hier onze gratis gids tegen een beurscrash

5 Grafieken die het einde van de aandelenmarkt voorspellen

-1. De S&P 500 / EBITDA

De ratio S&P 500 / EBITDA staat op het hoogste niveau … ooit. Sinds het dieptepunt in 2009 stegen de winstcijfers van de 500 bedrijven met 0,49%. In de periode 1995 – 1999 toen deze waardering ook zo hoog stond, bedroeg de winstgroei nog 9,5%.

S&P 500 EBITDA

-2. CAPE ratio

De CAPE ratio van Nobelprijswinnaar Robert Shiller staat 73% boven zijn historisch gemiddelde en was enkel in 1929 en 2000 hoger dan vandaag.

CAPE

-3. Marktkapitalisatie vs BBP

Deze indicator wordt ook wel eens de Buffett indicator genoemd omdat de miljardair er in het verleden al eens naar verwees. Momenteel bedraagt de marktkapitalisatie van alle beursgenoteerde bedrijven in de VS 130% van het bbp, een stijging van 129% sinds 2009 en het hoogste niveau sinds 2000.

MarktCap vs BBP

-4. NYSE Margin Debt

De Margin Debt is een indicatie die aangeeft hoeveel geld beleggers durven lenen om te beleggen. Ze beleggen ‘op marge’, met geld dat ze niet hebben. Dit kan een daling versnellen wanneer beleggers niet genoeg ‘marge’ meer hebben op hun rekening en gedwongen worden posities te liquideren. De Margin Debt staat opnieuw rond record niveaus.

Margin Debt

-5. De zelfgenoegzaamheid Index

Beleggers hebben alle vertrouwen. In het verleden stond een correctie vaak voor de deur wanneer beleggers een grote zelfgenoegzaamheid hadden. Zelfs in deze stierenmarkt die nu al 8 jaar duurt blijven beleggers vertrouwen hebben. De index staat zelfs op het hoogste punt ooit.

Zelfgenoegzaamheid Index

Bron: Zerohedge