Buffett Obama

Warren Buffett, rijkste belegger ter wereld, weet veel … heel veel. Maar Buffett weet ook niet alles. Hij bewijst dat je niet alles moet weten om rijk en succesvol te worden. Je kan zelfs veel leren van de dingen die hij niet weet. Wat hij niet weet, moet jij misschien ook niet weten. En daar kan je weer voordeel uit halen.

Dit zijn 5 dingen die Warren Buffett niet weet en die van jou een betere belegger kunnen maken.

-1. Warren Buffett kan de aandelenmarkt niet voorspellen

In 2014 schreef Warren Buffet dat hij niet met enige zekerheid kan voorspellen wat de aandelenmarkt gaat doen. Hij raadt aan dat diegene die aandelen willen kopen, deze dan ook voor minstens 5 jaar bijhouden.

Les: Niemand kan de aandelenmarkt op korte termijn voorspellen. Op lange termijn is de aandelenmarkt tot nu toe altijd omhoog gegaan. Wie weet dat er op korte termijn alles kan gebeuren, beseft dat succesvol beleggen alleen gaat op lange termijn.

-2. Buffett weet niets van landbouw

Buffett kocht in 1986 een groot stuk landbouwgrond, ondanks dat hij van landbouw niets weet. Gelukkig wist zijn zoon wel wat hij moest doen met dit stuk land. Uiteindelijk bleek het een heel goede investering te zijn geweest.

Les: Je moet niet alles weten om er een goede belegging van te maken.

Ontdek hier hoe rijk Buffett was op jouw leeftijd

-3. Buffett kan niet alle vragen beantwoorden

In 2005 werd de Verenigde Staten getroffen door een zware orkaan. Dit was ook een zware klap voor zijn verzekeringsmaatschappij. Buffett zelf en de bedrijfsleiders van de verzekeringsmaatschappij hadden ook niet alle antwoorden op wat er ging komen, maar ze namen wel maatregelen voor de toekomst.

Les: Het is niet omdat je niet alle antwoorden weet, dat je geen aanpassingen kan doen om je beleggingen te beschermen voor de toekomst. Je mag ook geen kansen laten liggen omdat je geen antwoord hebt op alle vragen.

-4. Buffett weet niet wat een bestuursraad gaat doen

Berkshire Hathaway is een toonvoorbeeld van hoe een bestuursraad rekening houdt met de aandeelhouders. Maar dat is niet overal het geval. In een bedrijf waar Buffett zetelde werd een interessante overname die aandeelhouderswaarde zou creëren afgewezen. Buffett weet niet waarom. Hij wist wel dat in diezelfde vergadering een akkoord werd gestemd om de lonen van de bestuursleden te verhogen.

Les: Beleggers moeten zich goed bewust zijn welke houding de bedrijfsleiders aannemen. Denken ze aan de aandeelhouders … of aan zichzelf?

-5. Warren Buffett weet niet wat zijn bedrijf gaat verdienen

Op de aandelenmarkt draait alles rond jaar- en kwartaalresultaten. Buffett geeft toe dat hij niet exact kan voorspellen wat de omzet of winst van Berkshire Hathaway zal zijn, niet volgend kwartaal en niet volgend jaar.

Les: Schattingen van resultaten zijn maar schattingen. Het is niet omdat een bedrijf een schatting mist, dat je daar je beslissingen op moet baseren.

Bron: The Fool