We zitten allemaal wel eens in een situatie dat het financieel tegenslaat, de ene al wat langer dan de andere. Te veel met onze financiën bezig zijn is echter geen goede zaak. Personal Finance is bijzonder belangrijk, maar het mag je leven niet beheersen, dan krijg je een financiële burn-out. Dit moet je te allen tijde zien te vermijden.

Symptomen van een financiële burn-out zijn de volgende:

  • Meerdere keren per dag naar je rekening kijken
  • Gestresseerd zijn als je geld uitgeeft
  • Herhaaldelijk klagen over geld bij andere mensen
  • Je financieel leeggezogen voelen
  • Ieder moment je budget over boord willen gooien
  • Bezig zijn met je financiële doelen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat

Het is moeilijk om uit een financiële burn-out te komen. Een traditionele burn-out wordt dikwijls verholpen door een (lange) rustpauze of een vakantie. Maar je persoonlijke financiën kunnen geen vakantie nemen. Wat kan je dan wel doen?

# 1. Kijk niet meer dagelijks naar je bankrekening

Tenzij je constant bezig bent met geldtransacties, is het niet nodig om iedere dag naar je bankrekening te kijken. Om de paar dagen een blik werpen op je rekening is voldoende.

# 2. Automatische opdrachten

Automatische spaar- en betaalopdrachten kunnen alles gemakkelijker maken. Zo moet je minder tijd en energie spenderen aan je rekeningen. Het haalt ook de stress weg die bij het betalen van een rekening komt. Zorg er uiteraard wel voor dat er voldoende geld op de rekening staat. Op het einde van de maand kan je nagaan of alle betalingen correct uitgevoerd zijn via de rekeninguittreksels.

# 3. Doe iets dat geen geld kost

Niet alles draait om geld. Ga activiteiten doen die geen geld kosten of die geen impact hebben op je financiële situatie. Ga wandelen, bij vrienden op bezoek of lees een boek. Er zijn tal van activiteiten die geen geld kosten maar die wel een goed gevoel geven.

# 4. Stel persoonlijke doelstellingen

De meeste doelstellingen hebben betrekking tot geld of carrière. Doelstellingen hebben is goed, maar je hebt ook doelstellingen buiten je financiën nodig: meer tijd spenderen aan je vrouw/man en kinderen, gezond eten, meer fietsen, … persoonlijke levensdoelstellingen geven je meer energie zonder aan geld te denken.

# 5. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is goed om geïnspireerd te geraken door anderen, maar het is niet realistisch om jezelf ermee te vergelijken. Alles wat je hoort en ziet van andere mensen is een indruk en niet hun echte situatie. Er zijn verhalen genoeg van mensen die doen alsof ze rijk zijn maar eigenlijk gewoon diep in de schulden zitten.