Daymond John Shark Tank

Daymond John bewijst dat je niet veel geld nodig hebt om miljardair te worden. Wat je wel nodig hebt is een goed plan … en doorzettingsvermogen. Zo werd hij 27 keer afgewezen door een bank. Maar succesvolle mensen zien kansen waar anderen angst zien. Dit zijn de 5 tips die van Daymond John een miljardair maakten.

Daymond John verkocht en produceerde zijn kledij in de kelder van zijn moeders huis. Toen hij een order kreeg ter waarde van $300.000 was hij in de wolken. Tot hij besefte dat hij geen materiaal had om voor $300.000 kledij te maken. Dus ging hij achter een lening bij de bank.

De CEO van Fubu werd maar liefst 27 keer afgewezen door de banken. Uiteindelijk nam hij een hypotheek op het huis van zijn moeder. Toen ook dat niet genoeg was, ging hij in een restaurant werken om wat cash te verdienen. Met dat geld plaatste zijn moeder een advertentie om investeerders te lokken. Dat lukte en vanaf dat moment werd FuBu een groot succes.

Nu is Daymond John zo’n $6 miljard waard. Hij trok 5 waardevolle lessen uit zijn moeilijke start.

# 1. Maak doelen, je kan niets bereiken wanneer je geen doelen hebt

Hip-hop maakte zijn opmars tijdens Johns jonge jaren. John wou deel uitmaken van deze nieuwe trend maar hij wist niet hoe. Hij schraapte en leende $20.000 bij elkaar om een hip-hop feestje te geven, maar dat flopte. Op een gegeven moment realiseerde hij dat iedereen op dezelfde manier gekleed ging naar hip-hop concerten. Toen besloot hij dat hij hiphoppers zou kleden, dat was zijn doel. Wanneer je niet weet waar je naar toe gaat, weet je ook niet wat je moet doen.

# 2. Doe je huiswerk

In het begin deed Daymond John maar wat. Met de lening van zijn moeder, $100.000, kocht hij zoveel materiaal dat er nog maar $500 over bleef. Dat verplichte hem om een plan op te stellen. Daarna verkocht hij voor $30 miljoen T-shirts in 3 maanden. Door zijn huiswerk niet te maken en geen plan op te stellen, had hij heel zijn bedrijf én het huis van zijn moeder op het spel gezet.

# 3. Love what you do

Iedere succesvolle persoon doet ontzettend graag wat hij doet. Je kan alleen maar kansen en opportuniteiten zien wanneer het iets is dat je graag doet.

# 4. Jij bent je merk

Naarmate het succes van FuBu groeide, kwam Daymond John steeds meer op televisie – waaronder Shark Tank.  Apple = Steve Jobs, Berkshire Hathaway = Warren Buffett, Microsoft = Bill Gates, Facebook = Mark Zuckerberg, … Vooral in deze digitale wereld is een persoonlijk merk veel belangrijker dan het bedrijf.

# 5. Geef nooit op

Daymond John zelf is dyslectisch, klein, zwart, heeft geen diploma, … maar toch is hij miljardair. Hij faalde meer dan dat hij succesvol was. Maar dat heeft hem allemaal niet tegengehouden om van 40 dollar meer dan $6 miljard te maken.

Bronnen: CNBC (1) + (2)

Foto: CNN Money