boeken warren buffett

Waarom is Warren Buffett zo’n succesvolle belegger? Wat hij kan, kan iedereen. En toch is hij een van de weinige die er in slaagt zijn strategie om te zetten in resultaat. Dat komt omdat het Orakel van Omaha een bijzonder manier van denken heeft als het op beleggen aankomt.  Alles heeft een prijs en alles heeft een kost, dat is wat Buffett zo bijzonder maakt.

Door de keuze te maken je geld te spenderen aan het ene, heb je dat geld niet meer om te spenderen aan het andere. Wanneer je naar de voetbal gaat met je vrienden, heb je geen tijd om uit te gaan eten met je partner. De kost van de opportuniteit is wat je betaalt voor het missen van het andere. Buffett perfectioneert deze filosofie in zijn beleggingen. Dit is de eerste les die iedere belegger moet begrijpen.

Deze filosofie wordt echter dikwijls over het hoofd gezien, bij beleggers maar ook bij personal finance. Wanneer je bijvoorbeeld een huis koopt en €1.000 per maand moet afbetalen, kies je ervoor om een groot deel van je pensioen op te offeren. We leggen je nu uit hoe dat komt.

Wat is de opportuniteitskost?

De opportuniteitskost is niet goed of slecht, het vervangt gewoon het ene door het andere. Het is de prijs die je betaalt voor de keuze die je maakt. Let wel op, je offert niet alleen opportuniteiten op in het heden, je offert ook opportuniteiten op in de toekomst wanneer je de verkeerde keuzes maakt. Er is zo’n gezegde “iedere euro gespaard, is een euro verdiend”. Maar in feite is dit niet correct.

Wie bijvoorbeeld een auto wil kopen van €25.000 moet daar €35.000 voor verdienen, de overheid gaat namelijk met €10.000 lopen. Met andere woorden, per euro die je wilt verdienen moet je meer dan een euro sparen. Daar komt dan nog eens bij dat het geld dat je uitgeeft geen geld meer kan opbrengen. Door de kracht van samengestelde interest wordt iedere €1 op 10 jaar tijd €2 op de aandelenmarkt.

Wanneer we opportuniteitskost en samengestelde interest samen brengen, gebeurt er iets magisch. Iedere €1 die je vandaag uitgeeft, kost je €2,6 in 10 jaar en bijna €10 in 30 jaar door de opportuniteitskost en het gebrek aan samengestelde interest. Het is dus belangrijk dat je weet waar je je geld aan uitgeeft.

Warren Buffett weet hoe beleggen werkt

Warren Buffett kent de kracht van samengestelde interest als geen ander. Hij combineert dit met de opportuniteitskost door goed na te denken waarin hij investeert en waaraan hij zijn geld uitgeeft (zo woont Buffett bijvoorbeeld nog steeds in zijn eerste huis). Samengestelde interest verbindt het heden met de toekomst. Geld sparen wil dus niet zeggen dat je opofferingen maakt.

Wanneer je spaart, geef je nog steeds geld uit. Je geeft alleen nu geen geld uit, maar in de toekomst – wanneer je veel meer kunt uitgeven. De opportuniteitskost kan hoog oplopen wanneer je te lang wacht, foute aankopen doet of investeringen die slecht aflopen. Het wil dus niet zeggen dat je moet leven als een monnik, maar wel dat je goed moet overwegen waaraan je je geld spendeert, zowel op de aandelenmarkt als in het dagelijkse leven.

Veel mensen kopen spullen of aandelen omdat andere mensen dat hebben, niet omdat het waarde creëert voor henzelf. Wie spaart voor de toekomst, geeft een deel van zijn huidig comfort op. Maar wie vandaag zijn geld uitgeeft, offert een groot deel van de toekomstige welvaart op.

Bron: MoneyBoss