zak met geld

Wat als … er zoiets zou bestaan dat je inkomsten en uitgaven in evenwicht houdt zodat je nooit zonder geld zit. Zou dat niet fantastisch zijn? Wel, goed nieuws. Het bestaat! We noemen het ‘een budget’. Veel mensen maken geen gebruik meer van een budget terwijl het essentieel is om je inkomsten en uitgaven in evenwicht te houden.

Dit zijn enkele tips om een succesvol budget op te volgen.

# 1. Het moet juist zijn

Je inkomsten inschatten is meestal niet zo’n probleem, maar je uitgaven variëren sterk. Wie een overzicht maakt, moet ze wel zo accuraat mogelijk maken. Dat wil zeggen dat je niet uit kan gaan van 1 maand uitgaven. Maak gemiddeldes van de laatste maanden.

# 2. Let op jaarlijkse kosten

Kijk ook naar de jaarlijkse uitgaven. Verreken die naar maandelijkse bedragen of maak een overzicht in welke maanden jaarlijkse kosten vallen. Let ook op belangrijke verjaardagen of feestdagen. Dat zijn ook kosten die jaarlijks terugkomen. Zorg dat je in die periodes niet overdrijft of heel je budget is verkeerd.

Schulden dieet

# 3. Tel je bonus of teruggave van de belastingen niet mee

Sommige mensen krijgen een bonus op het einde van het jaar en/of trekken terug van de belastingen. Ze tellen die bedragen mee in hun budget. Dat is gevaarlijk. Wanneer het bedrijf een slecht jaar heeft of je persoonlijke beoordeling valt tegen, kan de bonus lager uitvallen dan eerst gedacht. Dat kan direct een gat in jouw begroting slaan. Idem voor je belastingen.

# 4. Blijf up-to-date

Het leven wordt duurder, dat moet je verrekenen in je budget. Slaan de verzekeringen op, dan pas je dat aan. Ga je meer uitgeven in een bepaalde categorie, moet je dat ook aanpassen. Of misschien dalen je inkomsten, dan moet je zeker een nieuwe blik werpen op jouw budget. Update je maandelijkse uitgaven ook regelmatig door een nieuw gemiddelde te maken.

# 5. Vergeet niet te sparen

Er is 1 item in je lijst van uitgaven die je absoluut niet mag vergeten: je overschrijving naar je spaarrekening. Je zou moeten streven naar een spaarbedrag van 10% van je inkomsten. Betaal jezelf eerst is de eerste stap naar rijkdom volgens vele miljonairs. Wanneer je geen ruimte hebt om te sparen, moet je een strenge blik werpen op je budget. Moet je in de kosten snijden en/of moeten er meer inkomsten komen?