Slimme Belegger

Veel mensen hebben angst om te beleggen, angst om geld te verliezen. En dat is jammer, de aandelenmarkt is nog steeds de beste plaats om geld te verdienen op lange termijn. Wij kunnen alleen maar het beste advies geven, maar het wordt natuurlijk allemaal wat gemakkelijker als je het slim kan aanpakken.

Daarom dat we 5 tips geven die van jou een slimme belegger kunnen maken.

# 1. Ken je einddoel

Wanneer je niet weet waar je wil eindigen, weet je ook niet waar je moet beginnen. Wat is het doel? En wat soort belegger ben jij? Wil je beleggen op korte termijn? Lange termijn? Weinig risico? Veel risico? Op al deze vragen moet je een antwoord kennen en dan kan jij jouw portefeuille invullen naargelang jouw einddoel.

# 2. Dwing jezelf zo jong mogelijk te beginnen

Er is niets zo belangrijk als tijd IN de markt. Vanaf je 40e levensjaar begint de klok genadeloos in je nadeel te tikken. Je moet dus zo jong mogelijk beginnen met beleggen, ongeacht de financiƫle toestand.

# 3. De evolutie van aandelen en obligaties

Hoe jonger je bent, hoe meer aandelen je in je portefeuille moet stoppen. Maar de aandelenmarkt is over het algemeen risicovoller dan de obligatiemarkt. Daarom dat je in het achterhoofd moet houden dat naarmate de pensioenleeftijd dichterbij komt, je portefeuille moet overschakelen naar obligaties. Daarna kan je terug de aandelenposities opbouwen om een hoger rendement te verkrijgen.

# 4. Let op de kosten

Kosten lijken soms minimaal, maar ze kunnen op langere termijn een groot deel van je winst in rook doen opgaan. Een klein lek kan een groot schip doen zinken. Je moet de kosten zo laag mogelijk houden om het rendement te maximaliseren.

# 5. Weeg jezelf niet iedere dag

Iemand die wil vermageren, moet ook niet iedere dag op de weegschaal gaan staan. Dit geldt ook voor je aandelenportefeuille. Iedere dag een blik werpen op je portefeuille vergroot alleen maar de kans dat je verkeerde beslissingen gaat nemen. Een goed samengestelde portefeuille heeft maar af te toe een update nodig.

Bron: Time Money