Beleggen met kleine bedragen Veel mensen slaat de angst om het hart wanneer ze aan het beheer van hun geld denken. Ze vinden het veel te moeilijk of ze hebben geen tijd om voor hun geld te zorgen. Nochtans moet dit niet zo moeilijk zijn. Om je financiële gezondheid uiterst fit te krijgen, volstaat het om enkele efficiënte gewoontes aan te leren. Eens je deze gewoontes onder de knie hebt, kan je optimaal je geld beheren.

# 1. Spaar: vroeg en automatisch

Het begin van een goede gezondheid is meer calorieën verbranden dan je inneemt. Het begin van een goede financiële gezondheid is meer geld binnen krijgen dan je uitgeeft. Alles staat of valt met je spaargedrag. Begin dan ook zo vroeg mogelijk geld te sparen en zorg dat je automatisch spaart zodat je geen euro meer mist. Een goede spaargewoonte is het fundament voor je financiële gezondheid.

# 2. Verwacht financiële tegenslagen

Vroeg of laat krijg je zo goed als zeker te maken met financiële tegenslagen. Je auto valt in panne, je verliest je job of erger nog, je wordt ziek. Er kan veel gebeuren dat een grote impact heeft op je financieel vermogen. Wie daar niet op voorzien is, kan snel in de problemen komen. Een noodfonds aanleggen is een 2e belangrijke stap om je financiën gezond te kunnen houden.

# 3. Diversifieer

Steeds maar weer blijkt dat een goede asset allocatie (hoe je je geld verdeeld) belangrijker is dan op het juiste moment de juiste activa te kopen. Het is onmogelijk om de markt te timen. Financiële activa kunnen veel langer irrationeel bewegen dan de meeste mensen kunnen volhouden. Een goede spreiding van je activa zorgt ervoor dat de positieve elementen op lange termijn altijd de negatieve elementen overtreffen.

# 4. Lage kosten

Kosten verminderen niet alleen je rendement op korte termijn, maar beperken ook je rendement op lange termijn. Alles wat je vandaag betaalt aan kosten, kan geen geld opbrengen in de toekomst. Wanneer je bijvoorbeeld 2% kosten betaalt, lijkt dat niet veel. Maar wanneer je gemiddeld 8% opbrengst per jaar boekt, ben je wel 25% van je rendement kwijt.

# 5. Vraag advies

Je kan niet in het wilde weg beginnen beleggen, dan ben je meer aan het gokken dan aan het investeren. Het is ook belangrijk om advies te vragen aan de juiste mensen. Vraag jezelf altijd af of de persoon die advies geeft, handelt in jouw belang of in eigen belang. Met de juiste financiële gezondheid en het juiste financiële advies, staat niets nog een rijkelijk financieel leven in de weg. Bron: Bloomberg