aandelen kopen

Niet iedereen zit in de juiste financiële situatie om te beleggen op de aandelenmarkt. Sommige mensen zijn (tijdelijk) veel beter af met een spaarrekening of pensioensparen. Gelukkig kan iedereen in een situatie terecht komen waarbij je met beleggen je geld optimaal kan laten renderen. Het heeft enkel tijd, oefening en wat zelf-evaluatie nodig.

Het geheim van succesvol beleggen is dat je deze 6 zaken eerst op orde moet hebben vóór je aandelen koopt:

# 1. Kredietkaartschulden of schulden met hoge rente afbetalen

Een kredietkaart gebruik je best alleen maar voor betalingen die je binnen de maand kunt afbetalen. Wanneer het saldo blijft staan, betaal je jezelf blauw aan rentekosten (tot 15%!). Het is dus beter om eerst deze schulden af te betalen, net zoals alle andere schulden van 7% of meer. Schulden afbetalen met een rentekost van bijvoorbeeld 9% betekent dat je een rendement boekt van 9%. Dat is meer dan je gemiddeld kunt verdienen op de aandelenbeurs. Schulden van kredietkaarten of met een hoge rente afbetalen is de beste belegging die je kunt doen.

# 2. Slechte geld gewoontes afleren

Je hebt een maandelijks inkomen en je hebt maandelijkse kosten. Het verschil is wat je iedere maand overhoudt. Met dit verschil kan je aandelen gaan kopen. Het is dus de bedoeling dat het verschil tussen je inkomsten en je uitgaven zo groot mogelijk is. Je kan op 2 manieren dit verschil groter maken: je inkomsten verhogen of je uitgaven verlagen. Veel mensen krijgen een slecht gevoel als ze moeten nadenken wat ze kunnen besparen. Ze besparen niet graag. Maar de uitgaven waar je in eerste instantie niet in wilt besparen, zijn de uitgaven die je niet moet laten vallen. Het zijn vooral de andere uitgaven waar je in eerste instantie niet aan denkt, die je moet schrappen uit je gewoontes: de sluipende kosten, de impulsaankopen, de snelle tussendoortjes, … zo houd je meer over om te beleggen.

# 3. Een noodfonds

78% van de mensen heeft binnen een periode van 10 jaar een negatieve ervaring dat veel geld kost. Een appeltje voor de dorst is dus geen slecht idee. Met een noodfonds zorg je ervoor dat je niet aan je spaargeld moet komen of schulden moet maken wanneer zich een onverwachte gebeurtenis voordoet die je financiële situatie schade toebrengt. Belangrijk wordt wel om dit fonds in liquide middelen te houden maar op een manier dat je er niet gemakkelijk aan kunt. Wanneer je het geld tussen je sokken stopt of op je zichtrekening laat staan, is het veel te aanlokkelijk om er gebruik van te maken wanneer het eigenlijk niet nodig is.

# 4. Breng je partner op de hoogte

In een relatie moet er openlijk over geld gesproken kunnen worden. Wanneer je hier niet over praat, volgen ongetwijfeld problemen, vooral als de partner vreemde geldtransacties ontdekt. Een discussie moet 3 sleutelelementen bevatten:

  • Wat is het doel? Wat wil je ermee bereiken?
  • Wat is het plan? Hoe ga je beleggen om dit plan te realiseren? Welke rekeningen ga je gebruiken en op welke naam?
  • Zijn jullie beide akkoord? Heeft het doel een positieve impact voor beide partijen?

# 5. Je moet je beleggingsopties goed begrijpen

Er is een immense verscheidenheid aan beleggingsinstrumenten op de financiële markten. Je hebt niet alleen aandelen maar er zijn ook obligaties, vastgoed, fondsen, ETF’s, opties, grondstoffen, edelmetalen, … Je moet goed het verschil kennen tussen deze activa, wat zijn de voor- en nadelen. Het is normaal dat je daar in het begin nog niet alles over kent, maar er zijn veel boeken en websites die je deze kennis kunnen bijbrengen. Je moet begrijpen waar je in gaat beleggen.

# 6. Je hebt vrienden en familie nodig die je steunen

Je mag de invloed van je sociale omgeving niet onderschatten. Wanneer je vrienden en familie niet meegaan in je verhaal wordt het veel moeilijker om je doel te realiseren. Kijk eens rond in je naaste omgeving. Hoe is hun uitgaven patroon? Waar geven ze veel geld aan uit? Staat dit in verhouding tot hun inkomen? Wanneer je omgeving de voorkeur geeft aan materiële rijkdom is het bijzonder moeilijk om tegen de stroom in te roeien.  Dit wil niet zeggen dat je deze mensen moet laten vallen, maar het is toch aan te raden om ook mensen op te zoeken die een gelijkaardig gedachtegoed hebben. Bron: The Simple Dollar