Veel beleggers waren verbaasd gisteren. De Amerikaanse aandelenmarkt daalde vóór de officiële openingsbel met het maximum van 5% om de dag te eindigen op een winst van meer dan 1%. Zo’n ommekeer in een en dezelfde handelsdag gebeurde nog maar 3 keer eerder. Wat is er gebeurd?
Slechts 3 keer eerder werd een verlies van 5% omgezet in een winst in een en dezelfde handelsdag. 2 daarvan vonden plaats in de uiterst volatiele laatste maanden van 2008, de andere vond plaats in oktober 1987.
Jim Cramer legt in eenvoudige taal uit wat er gisteren gebeurde:
De ommekeer kwam er om de eenvoudige reden dat er meer beleggers IN de markt wilden stappen dat UIT. Een groot aantal hedge funds hadden niet verwacht dat Trump zou winnen. Ze hebben hun beleggingsstrategie dan ook moeten omgooien.
Er zijn 6 groepen beleggers die de markt in het groen duwden.
-1. Er waren er die naast de zijlijn zijn blijven staan totdat de verkiezingen voorbij waren. De onzekerheid was gewoon te groot. Maar ze zouden sowieso aandelen kopen NA de verkiezingen, ongeacht wie won.
-2. De tweede groep waren beleggers die hoopten op een vlotte overgang. Het maakte ook voor hen niet uit WIE won, zolang de uitkomst maar duidelijk en gracieus zou verlopen. De vriendelijke taal van Trump overtuigde deze beleggers om in te stappen.
-3. De derde groep beleggers zijn diegene die erin geloven dat Trump als zakenman de belastingen zal verlagen en geld zal lenen voor enorme infrastructuurprojecten.
-4. Een vierde groep zijn diegene die de uitkomst van de verkiezingen verkeerd hebben ingeschat, de short sellers die Clinton al in het Witte Huis zagen. Ze zaten voornamelijk short op farma en banken en moesten deze trades nu omdraaien.
-5. Er zijn ook beleggers die geloven dat Trump erin zal slagen de miljarden uit het buitenland terug naar de Verenigde Staten te halen. Dit betekent meer geld voor de inkoop van eigen aandelen en dividenden of overnames.
-6. Ten slotte waren er beleggers die hun lijstje klaar hadden om te shoppen. Afhankelijk van de uitslag wisten ze welke aandelen ze moesten kopen. Cramer zelf had defensie-aandelen, fossiele brandstoffen, bedrijven van energie-infrastructuur en spoorwegmaatschappijen op zijn lijstje staan.