Bugatti_Chiron

De laatste decennia werd een ongelooflijk grote hoeveelheid welvaart geconcentreerd tussen een bijzonder klein aantal mensen. De super rijken zijn een ras apart geworden terwijl de gewone man in de straat het nog steeds moeilijk heeft om op het einde van de maand alle rekeningen te betalen.

Wat gebeurt er bij de miljardairs? Wie zijn ze en wat doen ze? Wat willen ze niet dat jij weet?

-1. Ze worden rijker en de rest niet

De laatste 35 jaar waren opnieuw een periode waarin de rijken een uitzonderlijke welvaart konden opbouwen, net als begin 20e eeuw. Waar vorige eeuw rijkdom werd gemaakt in sectoren zoals staal, auto’s en elektriciteit was dat de afgelopen 3 decennia in consumentenproducten, technologie en financiële innovatie.

Terwijl de gewone man nog steeds herstelt van de financiële crisis, profiteren de rijke volop van de stijgende aandelenmarkt van de laatste jaren. Lage inflatie en lage rentevoeten maakten het goldilocks scenario voor hen compleet.

-2. 1 miljoen maakt je niet meer rijk

Een miljoen is niet meer wat het geweest is. Voor de globale elite is zelfs 10 miljoen niet meer voldoende om zich rijk te voelen. Prijzen van vastgoed en andere luxegoederen zijn sterk gestegen het afgelopen decennium waardoor je met 1 miljoen je amper rijk kan voelen. De echte rijke mensen zijn tegenwoordig miljardair, niet miljonair.

-3. Het is een mannenclub

Meer dan 90% van de miljardairs zijn mannen. Vrouwen zijn dan ook nog steeds in de minderheid in alle aspecten van het rijke leven. Slechts 5% van de CEO’s uit de Fortune 1000 zijn vrouwen. In de politiek zijn mannen ook steeds in de meerderheid. In 2014 stond er slechts 1 self-made vrouw in de lijst van de Forbes miljardairsclub.

-4. Ze hebben soms dure ‘behoeftes’

Er zijn super rijken zoals Warren Buffett die naar de McDonald’s gaan en betalen met kortingsbonnen. Maar je hebt ook super rijken die niet vies zijn van eens wat geld uit te geven. In 2010 kocht Russisch miljardair Roman Abramovich een Yacht van … $ 1 miljard. In 2009 kocht de Saoedische Prins een Airbus voor $400 miljoen. De Mexicaanse zakenman David Martines kocht in 2006 een schilderij voor $140 miljoen.

-5. Ze werden niet rijk via de aandelenmarkt

Miljonair worden is niet zo heel moeilijk via de aandelenmarkt, maar miljardair worden wel. De meeste miljardairs werden super rijk via hun eigen bedrijf. Miljardairs als Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Evan Spiegel, … werden rijk via hun eigen startup.

-6. Ze betalen zo weinig mogelijk belastingen

De ene noemt het ontduiken, de miljardairs noemen het ontwijken. Het is soms een dunne lijn maar de super rijken hebben middelen in huis om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Ze willen niets illegaal doen, maar durven wel profiteren van de achterpoortjes die de wet hen biedt.

-7. Ze houden niet van echtscheidingen

Gemiddeld eindigt 1 huwelijk op de 2 in een echtscheiding. Onder de miljardairs ligt dit percentage slechts rond 8% terwijl 84% getrouwd is. Een echtscheiding bij de super rijken kost al snel vele miljoenen en heeft een zware tol op de privacy.

Bron: MarketWatch